Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες για προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης

Ξεκλειδώνουν πόροι 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου 38 δισ. ευρώ από τον πολυετή προϋπολογισμό - Στα 1,8 τρισ. ευρώ τα κονδύλια για την στήριξης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες για προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης

Τη συμφωνία των ηγετών για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

 

«Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή και την ανοικοδόμηση των οικονομιών μας» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ. Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είχε σημειώσει ότι η ΕΕ ήταν κοντά σε ομοφωνία.

Η Ελλάδα έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 από τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης χωρίς να προσμετριούνται τα κονδύλια από τον πολυετή προϋπολογισμό. Αυτά τα κεφάλαια εκτιμάται ότι θα φέρουν ανάκαμψη άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων μέσα στο 2021 μέσα από την χρηματοδότηση έργων μεγάλης εμβέλειας όπως το εξοικονομώ κατ' οίκον και τα μεγάλα δημόσια έργα σε Κεντρική Ελλάδα, Κρήτη κλπ

Η συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη προβλέπει ότι η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ, θα ξεκινήσει κανονικά, ενώ οι χώρες που διαφωνούν με τη ρήτρα που συνδέει την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου με την εκταμίευση των κονδυλίων μπορούν να την προσβάλουν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Για όσο διάστημα εξετάζεται η υπόθεση στο δικαστήριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα εφαρμόζει την εν λόγω ρήτρα.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις η Deutsche Welle σχολιάζει πως είναι πολύ σημαντικό ότι η άρση του βέτο έγινε χωρίς σημαντικές παραχωρήσεις απέναντι στην Ουγγαρία και την Πολωνία, οι οποίες ζητούσαν μέχρι πρότινος την απόσυρση της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας που συνδέει τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις στα κράτη-μέλη με την τήρηση κανόνων του κράτους δικαίου.

Η συμφωνία δεν αφορά μόνο στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά επεκτείνετα και στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027 που αθροιζόμενα δημιουργούν ένα κονδύλι ύψους 1,8 τρισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό η Ελλάδα αναμένεται να λάβει ως και 72 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ