Γρίφος η άρση του lockdown - Οι πιθανές ημερομηνίες

Από τις 7 στις 14 και στις 21...

Γρίφος η άρση του lockdown - Οι πιθανές ημερομηνίες

Σχέδια επί χάρτου καταστρώνει η κυβέρνηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων και ακολουθώντας τη στρατηγική άλλων χωρών της Ευρώπης. Από σήμερα «μετράει» η παράταση ισχύος των μέτρων έως και τις 7 Δεκεμβρίου.

Χθες και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπονόησε πως δεν θα υπάρξουν θεαματικές κινήσεις, σχολιάζοντας πως «ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα». «Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, αλλά με δεδομένα», συμπλήρωσε.

Εντός της εβδομάδας και κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή ο πρωθυπουργός αναμένεται με μήνυμά του στους πολίτες να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα.

Ωστόσο με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και κυρίως τη μεγάλη επιβάρυνση του συστήματος Υγείας, όπως φαίνεται και από τους 600 διασωληνωμένους ασθενείς, η άρση των μέτρων από τις 7 Δεκεμβρίου δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες υλοποίησης.

Για τα σχολεία οι απόψεις εντός της κυβέρνησης φαίνεται να διίστανται, δεδομένου ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει ταχθεί υπέρ της επαναλειτουργίας τους το προσεχές διάστημα, ωστόσο ακόμα και αν ανοίξουν τα σχολεία -ο λόγος γίνεται κυρίως για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση- στις 7 Δεκεμβρίου θα ξανακλείσουν μετά από δέκα ημέρες λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ορόσημο θεωρείται η 14η Δεκεμβρίου για κάποια άρση των μέτρων με σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ωστόσο με βάση όσα ειπώθηκαν χθες κατά την τακτική ενημέρωση από τους ειδικούς, δεν αποκλείεται τα μέτρα να παραμείνουν σε ισχύ σε περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, κυρίως στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση επιδημιολόγων για άνοιγμα του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων στις 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία ανάσα πριν από τις γιορτές, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε επικίνδυνα φαινόμενα συγχρωτισμού στα εμπορικά καταστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ