«Συνταγή Μακρόν» και στην Ελλάδα για τη στήριξη των επιχειρήσεων – Τι προβλέπει

Κρατική επιδότηση για τον χαμένο τζίρο των επιχειρήσεων που θα προκύψει λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων

«Συνταγή Μακρόν» και στην Ελλάδα για τη στήριξη των επιχειρήσεων – Τι προβλέπει

Ανακοινώνοντας την επιβολή του lockdown στη Γαλλία, ο πρόεδρος της χώρας Εμμανουέλ Μακρόν εξήγγειλε και ένα πρόγραμμα αποζημίωσης των επαγγελματιών για τον χαμένο τζίρο. Αντίστοιχο μέτρο, ανακοινώνει σήμερα και η ελληνική κυβέρνηση. Η «επιστρεπτέα προκαταβολή IV» δεν θα είναι επιστρεπτέα σε ποσοστό 50% ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη θα υπάρξει και με την «επιστρεπτέα προκαταβολή V».

Και δεδομένου ότι το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα υπολογίζεται με βάση τις απώλειες τζίρου κατά τη διάρκεια της νέας φάσης της πανδημίας (με έμφαση πλέον και στον μήνα Νοέμβριο ο οποίος προμηνύεται πολύ δύσκολος) ουσιαστικά, ο επαγγελματίας θα λαμβάνει από το κράτος ένα κομμάτι των χαμένων εσόδων. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί κυρίως σε εστιατόρια, γυμναστήρια, κινηματογράφους, θέατρα, μπαρ κλπ τα οποία και αναμένεται να υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Ειδικά για επιχειρήσεις στον χώρο του θεάματος όπου τα έσοδα προέρχονται από τα εισιτήρια, το κράτος προωθεί και ένα μοντέλο αγοράς εισιτηρίων από τις επιχειρήσεις. Τα εισιτήρια αυτά θα πληρώνονται «εδώ και τώρα» από το κράτος και θα εξαργυρώνονται μετά την πανδημία μέσω της κοινωνικής πολιτικής.

Για τους εργαζόμενους, αναμένεται ότι θα επανέλθει το καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων εργασίας ενώ εφόσον τους ζητηθεί η τηλεργασία –τα υποχρεωτικά ποσοστά της οποίας θα αυξηθούν- αυτό θα γίνει με πλήρη διασφάλιση εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων. Σε περίπτωση αναστολής:

  1. Θα διασφαλίζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα καθώς το δημόσιο θα αναλαμβάνει τις ασφαλιστικές εισφορές.
  2. Θα καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού στον εργαζόμενο δηλαδή τα 534 ευρώ μηνιαίως και
  3. Θα ξαναγίνει υποχρεωτικό το κούρεμα του ενοικίου κατά 40% προκειμένου αντίστοιχα με τη μείωση των εισοδημάτων να περιορίζονται και για το εργαζόμενο και τα βασικά έξοδα.

Το πακέτο οικονομικών μέτρων για τις επιχειρήσεις που θα πληγούν από τα σημερινά περιοριστικά μέτρα θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές, μείωση ή και μηδενισμό του μισθολογικού κόστους αλλά και μείωση των δαπανών για τα πάγια έξοδα με κυρίαρχο το ενοίκιο της επαγγελματικής έδρας. Έτσι, μια επιχείρηση που θα κλείσει με κρατική εντολή (πχ στον χώρο της εστίασης που αναμένεται ότι θα είναι μαζί με τον κλάδο του αθλητισμού και του πολιτισμού οι μεγάλοι παθόντες αυτής της φάσης):

  1. Θα δικαιούται μερίδιο από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 η οποία όμως θα φτάσει να είναι μη επιστρεπτέα σε ποσοστό 50%. Ουσιαστικά, εμμέσως η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει το «μοντέλο Μακρόν» καθώς με το μη επιστρεπτέο κομμάτι της επιστρεπτέας προκαταβολής, ουσιαστικά η κυβέρνηση θα αναπληρώνει τον χαμένο τζίρο της επιχείρησης. Όχι με δανεικά αλλά με χρηματοδότηση.
  2. Θα απαλλάσσεται μερικώς ή και ολικώς από το μισθολογικό κόστος καθώς το κράτος θα αναλαμβάνει την πληρωμή και μέρους του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο των εργοδοτικών όσο και του εργαζόμενου.
  3. Θα δικαιούται μείωση του ενοικίου καθώς το «κούρεμα» θα γίνει και πάλι υποχρεωτικό σε ποσοστό 40%.
  4. Θα μπορεί να αναστείλει τις φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και τις δανειακές υποχρεώσεις. Οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές της περιόδου εφαρμογής των νέων μέτρων θα πρέπει να πληρωθούν από τον Απρίλιο του 2021 και μετά. Μέτρα περαιτέρω αναστολής καταβολής δόσεων και επαναρύθμισης του χρέους θα υιοθετηθούν και από τις τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ