Επιβεβαίωση για παράταση πληρωμής στον ΕΝΦΙΑ - Προειδοποιήσεις για νέους φόρους

Επιβεβαίωση για παράταση πληρωμής στον ΕΝΦΙΑ - Προειδοποιήσεις για νέους φόρους

«Ότι δίνουμε τώρα θα το πάρουμε σε φόρους είτε εμείς είτε, κάποια από τις επόμενες κυβερνήσεις», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ επιβεβαιώνει πως η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ θα μετατεθεί για μετά το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις του στoν ραδιοσταθμό Alpha 9.89 ο Θ. Σκυλακάκης επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του Fpress για τη μετάθεση της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. «Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει σχετικά, γιατί πράγματι έχουμε φτάσει πολύ κοντά στην τελική πληρωμή» δήλωσε. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να είναι διαθέσιμα στους φορολογούμενους το Σαββατοκύριακο και αρχικά η κυβέρνηση είχε ορίσει ως ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης την 30η Σεπτεμβρίου. Καθώς όμως μεσολάβησαν οι παρεμβάσεις για μηδενισμό του ΕΝΦΙΑ σε μικρά νησιά της χώρας, η διαδικασία εκκαθάρισης επανεκκίνησε με αποτέλεσμα την καθυστέρηση.

Ο Θ. Σκυλακάκης προειδοποίησε πως αν οι δαπάνες για την ενίσχυση όσων πλήττονται από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα ξεπεράσουν τις δυνατότητες του δημοσίου, οι αγορές θα εκτιμήσουν πως δεν υπάρχει υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση, πράγμα που θα αυξήσει το κόστος δανεισμού αλλά και τον κίνδυνο υπαγωγής της χώρας σε ένα νέο μνημόνιο.

«Η Ευρώπη λέει ένα πολύ απλό πράγμα: “ξοδέψτε με βάση τις δυνατότητές σας, όχι όσα έχετε”. Αυτή τη στιγμή, ό,τι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι… Από τη στιγμή που το χρέος σου είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από τα ταμειακά διαθέσιμα (δηλαδή -για να είμαστε ακριβείς- τα ταμειακά διαθέσιμα δεν καλύπτουν ούτε το 7% -8% του χρέους), στην πράξη, αυτή τη στιγμή, ό,τι ξοδέψουμε θα υποχρεωθούμε -στην πορεία του χρόνου - να το βάλουμε σε φόρους ως κράτος, ασχέτως ποια κυβέρνηση θα το κάνει, και να το πάρει πίσω. Συνεπώς χρειάζεται μια προσοχή στο πώς ξοδεύουμε, έτσι ώστε να βοηθήσουμε ουσιαστικά την οικονομία, χωρίς να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα περιπέτεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ