9ωρο αντί 11ωρο για αναπλήρωση του χρόνου εργασίας της καραντίνας

9ωρο αντί 11ωρο για αναπλήρωση του χρόνου εργασίας της καραντίνας

Δύο βήματα πίσω έκανε μετά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση σχετικά με τη διαδικασία αναπλήρωσης του χρόνου εργασίας που θα χάνεται από τον εργαζόμενο που θα τίθεται σε καραντίνα.

Η αρχική διάταξη του υπουργείου Εργασίας προέβλεπε την επιπλέον υπερωριακή απασχόληση του εργαζομένου επί τρεις ώρες ημερησίως, ώστε να αναπληρωθεί ο χρόνος της 7ήμερης ή 14ήμερης καραντίνας στην οποία μπορεί να έχει υποβληθεί.

Η διάταξη προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις και την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση με νέα διάταξη που προβλέπει σαφώς ηπιότερη διαδικασία.

Σύμφωνα με το αναμορφωμένο κείμενο που αναμένεται να ενταχθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας ο εργαζόμενος θα αναπληρώνει τον χρόνο που χάθηκε με μία επιπλέον ώρα απασχόλησης ημερησίως. Το χρονικό διάστημα της αναπλήρωσης θα μπορεί να εκτείνεται και μετά το 2020. Για το διάστημα που ο εργαζόμενος παραμένει σε 7ήμερη ή 14ήμερη καραντίνα θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του, ενώ θα καταβάλλονται και όλες οι προβλεπόμενες εργοδοτικές εισφορές.

Σχολιάζοντας το αρχικό σχέδιο περί 11ωρης συνολικής απασχόλησης η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε πως «Ο κ. Βρούτσης, αλλά βρήκε μία φοβερή ευκαιρία με την πανδημία για να σαρώσει ότι υπάρχει και να αφήσει στον αέρα τους εργαζόμενους» και έκανε λόγο για σκόπιμη αντεργατική εμμονή της κυβέρνησης. Έντονη ήταν η αντίδραση και από το Κίνημα Αλλαγής που ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση πως «η πρωτοφανής αυτή πρόβλεψη για υποχρεωτική-καταναγκαστική εργασία περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και εισάγει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» μεταξύ των εργαζομένων για το «ποιος φταίει». Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες θα κληθούν να επιστρέψουν χρόνο 120 ωρών δωρεάν στον εργοδότη. Άρα τους στρέφει ομαδικά κατά του «κρούσματος 0» που μπήκε στην επιχείρηση»,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ