Στα 70 δισ. ευρώ το "μερίδιο" της Ελλάδας από το συνολικό πακέτο των 1,75 δισ. ευρώ

Πόσα θα πάρει η Ελλάδα μέσω δανείων, πόσα με επιχορηγήσεων και ποιο είναι το κονδύλι που μας αναλογεί από τον νέο πολυετή προϋπολογισμό.

Στα 70 δισ. ευρώ το "μερίδιο" της Ελλάδας από το συνολικό πακέτο των 1,75 δισ. ευρώ

Ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη συμφωνίας για το σχέδιο ανάκαμψης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Γυρίζουμε στην Αθήνα με πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ, τα οποία θα τα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Πώς αναλύεται αυτό το ποσό; Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις:

1. Τα 19 δισ. ευρώ θα αφορούν σε επιχορηγήσεις και θα είναι το μερίδιο που θα λάβει η Ελλάδα από το συνολικό ευρωπαϊκό πακέτο επιχορηγήσεων που θα φτάσει στα 390 δισ. ευρώ.

2. Τα 12,5 δισ. ευρώ θα αφορούν στο μερίδιο της Ελλάδας από τον κοινό δανεισμό της Ευρώπης ο οποίος θα φτάσει στα 360 δισ. ευρώ.

3. Τα υπόλοιπα 38,5 δισ. ευρώ είναι το μερίδιο της Ελλάδας από τον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Πετύχαμε τελικά σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση, μια αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία. Νομίζω ότι είναι μια αντίδραση που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων. Οι περιστάσεις μάς ορίζουν και οι επιλογές μας τελικά μάς καθορίζουν και σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων" δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η Ευρώπη απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και με ένα προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 έτη ύψους 1,074 τρισ. ευρώ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη της συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το σχέδιο ανάκαμψης. Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για να υπογραμμίσει: Καταφέραμε τελικά μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές. Και βέβαια η Ελλάδα έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα 4 τελευταία εικοσιτετράωρα.

Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ