Στο τραπέζι παράταση προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις χωρίς… παράταση

Στο τραπέζι παράταση προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις χωρίς… παράταση

Αρνητικό εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών στο να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχει υποβληθεί περίπου του 70% των δηλώσεων και οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους λιγότερες από δέκα εργάσιμες ημέρες, καθώς η προθεσμία λήγει στις 29 Ιουλίου και η πρώτη δόση του φόρου πρέπει να καταβληθεί στις 31 Ιουλίου.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και οι φοροτεχνικοί έχουν ζητήσει παράταση επικαλούμενοι τον αυξημένο όγκο εργασίας που έχουν προκαλέσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως είναι τα προγράμματα για την επιστρεπτέα προκαταβολή και την αναστολή συμβάσερων εργασίας.

Ενδεχομένως το υπουργείο να δώσει παράταση χωρίς… να δώσει παράταση, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλουν χωρίς κυρώσεις τη δήλωσή τους ως τα μέσα Αυγούστου και να αποπληρώσουν τον φόρο τους όχι σε οκτώ δόσεις -όπως προβλέπεται από τις νέες ρυθμίσεις με ορίζοντα αποπληρωμής τον Φεβρουάριο του 2021- αλλά σε επτά. Δεν αποκλείεται για όσους φορολογούμενους επιλέξουν αυτή τη διαδικασία να χάσουν το μικρό μπόνους της έκπτωσης του 1% στην καταβολή του φόρου για την εφάπαξ καταβολή.

Ένα άλλο σενάριο στο οποίο αναφέρθηκε την Παρασκευή η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» είναι να δοθεί παράταση έως τις 5 Αυγούστου χωρίς απώλεια στον αριθμό των δόσεων. Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει μέσα σε διάστημα 25 ημερών δύο δόσεις, δηλαδή την πρώτη που θα κατέβαλε κανονικά στις 31 Ιουλίου και τη δεύτερη με προθεσμία καταβολής την 31η Αυγούστου.

Επισήμως, βεβαίως, το υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του, προσβλέποντας σε συμμόρφωση των φορολογουμένων με τη βασική προθεσμία της 29ης Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ