Ελλάδα, Ταμείο Ανάκαμψης και διαδοχή Σεντένο στην ατζέντα του Eurogroup

Ελλάδα, Ταμείο Ανάκαμψης και διαδοχή Σεντένο στην ατζέντα του Eurogroup

Η έκτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας περιλαμβάνεται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει παρουσιάσει η Κομισιόν.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν και για το αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της τρίτης δόσης των 748 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στα έσοδα από τα ομόλογα SMP και ANFA. Σύμφωνα με την Καθημερινή, το Eurogroup κινείται προς την αναστολή της υποχρέωσης επίτευξης του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο για φέτος όσο και για το 2021.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για το οποίο έχουν εκφραστεί ισχυρές αντιρρήσεις από μία ομάδα χωρών με επικεφαλής την Αυστρία, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι εμφανίστηκε την Τετάρτη αισιόδοξος για γεφύρωση των διαφωνιών. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Ιταλός επίτροπος δήλωσε πεπεισμένος πως θα υπάρξει συμφωνία αλλά παραδέχθηκε πως αυτή είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου που αναμένεται να γίνει δια ζώσης με προεδρεύουσα χώρα τη Γερμανία.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα της διαδοχής του Μάριο Σεντένο, ο οποίος ανακοίνωσε την Τρίτη πως δεν θα επιδιώξει ανανέωση της θητείας του ως προέδρου του οργάνου, καθώς αποχωρεί και από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας. Η ανακοίνωση του Σεντένο πυροδοτεί μία κούρσα διαδοχής με την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών Νάντια Καλβίνο να εμφανίζεται από τα φαβορί. Το όνομα του ή της διαδόχου του Σεντένο θα ανακοινωθεί στις 9 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ