Ετοιμάζεται καλοκαιρινή έξοδος στις αγορές

Ετοιμάζεται καλοκαιρινή έξοδος στις αγορές

Στα σχέδια της Αθήνας είναι η έκδοση νέου ομολόγου στο προσεχές δίμηνο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Πιθανόν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο να υπάρξει νέα έκδοση ομολόγου... Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η τακτική επικοινωνία με τις αγορές» δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.

Ο Χρ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως τα κεφάλαια από τις νέες εκδόσεις αποτελούν μέρος των ποσών που δαπανώνται για τη στήριξη της οικονομίας. Πρόσθεσε πως συνεχίστηκε και τον Μάιο η απόκλιση όσον αφορά στα έσοδα του Προϋπολογισμού αλλά δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις. Σχετικά με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προσφύγει στην πιστοληπτική γραμμή του ESM κράτησε κλειστά τα χαρτιά του λέγοντας πως αν υπάρξει ανάγκη θα αξιολογηθεί στην κατάλληλη χρονική στιγμή.

Σχετικά με το μέγεθος της ύφεσης, επανέλαβε τις προηγούμενες εκτιμήσεις για συρρίκνωση του ΑΕΠ έως 13,2% χωρίς τη λήψη των μέτρων και έως 8% μετά τα μέτρα. Σημειώνεται πως σήμερα ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο 1ο τρίμηνο του 2020, τα οποία θα ενσωματώνουν και την πρώτη επίπτωση από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

Τέλος, ο υπουργός μίλησε για εξάντληση όλων των περιθωρίων το 2021 για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, υπό την αίρεση ότι θα ισχύει το βασικό σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ