«Μπαζούκα» 1 τρισ. ευρώ με... πλαστικές σφαίρες

«Μπαζούκα» 1 τρισ. ευρώ με... πλαστικές σφαίρες

Τις λεπτομέρειες του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανακοινώσει σήμερα η Κομισιόν που παράλληλα θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των κρατών μελών. Στο τραπέζι και φόρος για τη χρήση πλαστικών ειδών.

Το πρόγραμμα, ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ, προκαλεί αντιδράσεις χωρών του Βορρά που διαφωνούν με την πρόταση του γαλλο-γερμανικού άξονα για απευθείας επιδοτήσεις των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού. Μία ομάδα χωρών την οποία αποτελούν η Ολλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Δανία υποστηρίζουν πως το προτεινόμενο σύστημα των επιδοτήσεων θα αυξήσει τις εθνικές συνεισφορές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. στο μέλλον και θα προκαλέσει αύξηση της φορολογίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Κομισιόν πράγματι σκέφτεται να προτείνει νέους φόρους, ώστε το νέο Ταμείο να χρηματοδοτηθεί με πόρους που θα αντληθούν από τη φορολόγηση των πλαστικών ειδών μίας χρήσης (στο πρότυπο του τέλους που καταβάλλουν σήμερα οι καταναλωτές για τις σακούλες) ,καθώς και από τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Δεν αποκλείεται επίσης να επανέλθει στην επιφάνεια η πρόταση για τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών της ψηφιακής οικονομίας (Facebook, Google, Amazon κ.τ.λ), πρόταση που έχει προκαλέσει στο παρελθόν τριβές μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και ΗΠΑ.

Η Ολλανδία είναι από τις χώρες που αντιδρούν εντονότερα στην προοπτική των επιδοτήσεων -όπως προβλέπεται στην πρόταση που διατύπωσαν προ ημερών η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν- και ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε τόνισε πως η στήριξη δεν μπορεί να παρέχεται με αμοιβαιοποίηση του χρέους. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, του πλουσιότερου κρατιδίου της Γερμανίας, διαφώνησε και τόνισε πως η Ολλανδία και η Γερμανία θα ισχυροποιηθούν μόνο αν ανακάμψουν χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ