ΥΠΕΝ: Δέσμευση για αδιάλειπτη λειτουργία του κοιτάσματος του Πρίνου

ΥΠΕΝ: Δέσμευση για αδιάλειπτη λειτουργία του κοιτάσματος του Πρίνου

Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Οικονομικών βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Energean Oil & Gas με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης.

H κυβέρνηση δεσμεύεται για τη συνέχιση της λειτουργίας του κοιτάσματος του Πρίνου, αναγνωρίζοντας τη σημασία του για την τοπική οικονομία στην περιοχή της Καβάλας. Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Οικονομικών βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία που διαχειρίζεται το κοίτασμα (Energean Oil & Gas) με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης.

Αυτό επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς απαντώντας χθες το βράδυ σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι μην σταματήσει η παραγωγή στον Πρίνο, διότι «το κόστος επανεκκίνησης θα ήταν δυσβάστακτο» και ανέλυσε τα οφέλη της δραστηριότητας.

Όπως είπε, «από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί πάνω από 450 εκατ. ευρώ, η συνεισφορά στην τοπική κοινωνία είναι 165 εκατ. ευρώ και στην εθνική οικονομία (από όλες τις συναφείς δραστηριότητες) 340 εκατ. ευρώ». Τόνισε, δε, ότι δεν υπήρξε «καμία έκπτωση στην περιβαλλοντική προστασία της περιοχής του Κόλπου της Καβάλας και κανένα ατύχημα», επισημαίνοντας ότι τα ίδια κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) που κατά τη συζήτηση του περιβαλλοντικού νόμου στη Βουλή αμφισβήτησαν τη σκοπιμότητα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τώρα υποστηρίζουν ότι αυτή ακριβώς η δραστηριότητα στον Πρίνο πρέπει να συνεχιστεί επειδή είναι σημαντική για την τοπική κοινωνία. «Επιβεβαιώνεται από την περίπτωση του Πρίνου ότι δεν υπήρξε κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, παρ' όλο που βρισκόμαστε σε περιοχές Natura. Μερικές ενστάσεις που είχαν τεθεί στη συζήτηση του περιβαλλοντικού νόμου ακυρώνονται αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

«Το ΥΠΕΝ και το Υπουργείο Οικονομικών συζητούν με τη μισθώτρια εταιρεία όλες τις παραμέτρους, ώστε να βρεθούν στέρεες λύσεις που θα διασφαλίζουν την άντληση του πετρελαίου και την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Έψιλον». Η όποια λύση δοθεί θα έχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης και θα αξιοποιεί την αυξημένη ευελιξία που έχει δοθεί (καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση χαλάρωσε τους όρους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού), λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί και χρονικά περιθώρια που πρέπει να τηρηθούν.

Καταληκτικά τόνισε ότι έχουν αναληφθεί ευρύτερες πρωτοβουλίες για την περιοχή, αναφέροντας την επανεκκίνηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας (για το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ προσλαμβάνει τεχνικό σύμβουλο για την εκπόνηση της μελέτης κόστους-οφέλους και θα προχωρήσει πολύ σύντομα στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού), καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού της Καβάλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ