Ο ΠΟΕ ψάχνει επικεφαλής - Ο κορονοϊός, η ύφεση και η ένταση ΗΠΑ-Κίνας

Ο ΠΟΕ ψάχνει επικεφαλής - Ο κορονοϊός, η ύφεση και η ένταση ΗΠΑ-Κίνας

Πάνω από 100 εμπορικά εμπόδια έχουν ανακύψει από τότε που ξέσπασε η επιδημία του κορονοϊού

Υπό την πανδημία, σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης, κλιμάκωσης των σινοαμερικανικών εντάσεων και αύξησης του προστατευτισμού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πρέπει να βρει νέο επικεφαλής. Αίτηση θα πρέπει να υποβάλουν μόνο όσοι πιστεύουν ότι έχουν την απαιτούμενη αντοχή.

Ο οργανισμός, που εδρεύει στη Γενεύη, χρειάζεται να βρει διάδοχο έως την ώρα που θα αποχωρήσει ο Αζεβέντο, ή τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους, όταν θα αρχίσει να ασχολείται πιο εντατικά με μια σειρά από ζητήματα ενόψει της συνόδου του το 2021.

Ο Βραζιλιάνος γενικός διευθυντής Ρομπέρτο Αζεβέντο αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τα 164 μέλη του Οργανισμού ανακοινώνοντας ότι θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στα τέλη Αυγούστου, ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, εντείνοντας τον αναβρασμό που επικρατεί στους διεθνείς οργανισμούς εν μέσω αντιδράσεων κατά της παγκοσμιοποίησης.

Παρόλο που η πολιτική του ΠΟΕ καθορίζεται από τα μέλη του, ένα ισχυρός, χαρισματικός ηγέτης θεωρείται κρίσιμης σημασίας, ιδιαίτερα καθώς η πληγείσα από τον κορονοϊό οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση του τελευταίου σχεδόν αιώνα και κλιμακώνεται εκ νέου η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Πάνω από 100 εμπορικά εμπόδια έχουν ανακύψει από τότε που ξέσπασε η επιδημία του κορονοϊού. Κάποια κράτη αμφισβητούν την εξάρτησή τους από άλλες χώρες, ιδιαίτερα την Κίνα, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει την κριτική του σε βάρος του ΠΟΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που λέει ότι είναι υπερβολικά ευνοϊκοί προς την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε "απαίσιο" τον ΠΟΕ. Ο ΠΟΥ έχει απορρίψει την κριτική ότι διάκειται ευνοϊκά προς το Πεκίνο. Ο ΠΟΕ δεν έχει κάνει σχόλια επίσημα.

Με τρεις από τους έξι προηγούμενους γενικούς διευθυντές να προέρχονται από την Ευρώπη και τους άλλους από την Ταϊλάνδη, τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία, υπάρχει πίεση να επιλεγεί επικεφαλής από την Αφρική, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι προηγούμενες επιλογές για επικεφαλής του ΠΟΕ περιελάμβαναν αυτό που κάποιοι πρώην αξιωματούχοι χαρακτήρισαν "καλλιστεία", με δημόσιες εκδηλώσεις και επισκέψεις για τα μέλη προκειμένου να εξετάσουν τους υποψηφίους.

Ο κορονοϊός καθιστά δύσκολες αυτού του είδους τις συναντήσεις με φυσική παρουσία και στις διαδικτυακές συνεδριάσεις τον περασμένο μήνα στον ΠΟΕ πολλές φορές υπήρξαν τεχνικά προβλήματα. Άλλοι παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν προτιμήσει τη λύση της υποβολής των ψήφων γραπτώς, αλλά τα μέλη του ΠΟΕ κατέληξαν ότι οι επίσημες αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν διαδικτυακά ή μέσω γραπτής επικοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ