Έρχονται ανακοινώσεις για οικονομία, τουρισμό, εστίαση

Τι περιμένουμε για ΦΠΑ, θέσεις εργασίας και ενοίκια

Έρχονται ανακοινώσεις για οικονομία, τουρισμό, εστίαση

Η στήριξη του τουρισμού βρίσκεται στο επίκεντρο των μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το πλαίσιο των μέτρων το οποίο ακολούθως μετά θα εξειδικεύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να ανακοινωθούν:

Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων στην εστίαση, καθώς και στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια
Αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και μείωση του ΦΠΑ

Ορισμένα από αυτά τα μέτρα αναμένεται να έχουν προσωρινό χαρακτήρα και να ισχύουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά πάσα πιθανότητα ως το τέλος του έτους.

Για τον κλάδο του τουρισμού η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η επαναλειτουργία των εποχικών καταλυμάτων από τις 15 Ιουνίου, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι μέσα στον Ιούνιο ή την 1η Ιουλίου το αργότερο να ανοίξουν τα σύνορα για τους εισερχόμενους τουρίστες από την Ε.Ε. και το Ισραήλ.

Για τη στήριξη της απασχόλησης η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τους πόρους που αναλογούν στην Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν, ενώ για τις επιχειρήσεις θα αξιοποιηθούν τόσο η ρευστότητα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ όσο και το ταμείο εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, απ’ όπου η Ελλάδα προσδοκά να λάβει περίπου 3 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ