Γεραπετρίτης: Ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες, που θα υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ

Γεραπετρίτης: Ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες, που θα υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ

Ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει πολλά σενάρια για το πώς θα κινηθεί η οικονομία και, μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού και συνεργατών του με τους τραπεζίτες, προχώρησε στην αξιολόγηση ότι θα υπάρξει μεγάλη κίνηση κεφαλαίων για τη διευκόλυνση της αγοράς

Την είδηση ότι «θα υπάρχει ταμειακή ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες, που πιθανότατα θα ανέρχεται και πάνω από 15 δισ. ευρώ», έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ενώ ανακοίνωσε ότι στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί το πλήρες κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9 ερωτηθείς για τις κυβερνητικές προθέσεις για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, παρέπεμψε στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο προς το τέλος Μαΐου.

Ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει πολλά σενάρια για το πώς θα κινηθεί η οικονομία και, μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού και συνεργατών του με τους τραπεζίτες, προχώρησε στην αξιολόγηση ότι θα υπάρξει μεγάλη κίνηση κεφαλαίων για τη διευκόλυνση της αγοράς.

«Η εκτίμηση που έχω είναι ότι θα διοχετευθεί μέσα από όλα τα προγράμματα, δηλαδή και τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, και με την επιδότηση του επιτοκίου, και με την επιστρεπτέα προκαταβολή και με μια σειρά από άλλα εργαλεία, που θα απελευθερωθούν τώρα κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τις μεγαλύτερες. Θα υπάρχει ταμειακή ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες, που πιθανότατα θα ανέρχεται και πάνω από 15 δισ.», αποκάλυψε υπογραμμίζοντας την κίνηση μίας εκ των συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο των προγραμμάτων, η οποία έχει ξεκινήσει και έχει εγκρίνει δάνεια. Και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα εγκρίνεται και ένα δεύτερο κύμα.

«Χθες και με την παρέμβαση του πρωθυπουργού έγινε μια ειλικρινής συζήτηση με τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος, τον κεντρικό τραπεζίτη», ανέφερε συμπερασματικά.

Ερωτηθείς δε, για την ανανέωση της θητείας του Ι. Στουρνάρα, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως θα υπάρξει ανακοίνωση προς το τέλος Μαΐου, συγκεκριμένα στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, στο τέλος του μηνός «θα έχουμε σαφή εικόνα» όπως ανέφερε.

Τριπλό σχέδιο για τον τουρισμό

Με αφορμή δε, την ερώτηση για τη νησιωτική χώρα, δήλωσε ότι «έτσι όπως είναι τα πράγματα, επαναξιολογούμε την υπερτοπική κίνηση, δηλαδή την κίνηση προς τα νησιά στις 18 Μαΐου και αν όλα πάνε καλά, την 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε για τον εξωτερικό τουρισμό, δηλαδή με τα εποχικά ξενοδοχεία».

Ανακοίνωσε δε, ότι στις 15 Μαΐου θα υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο για τον τουρισμό το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρούνται από όσους προσέρχονται σε τουριστικούς προορισμούς, δεύτερον την ενίσχυση των υγειονομικών δομών, όπου απαιτείται, και τρίτον, τα πρωτόκολλα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος. «Είναι μια στρατηγική επιχειρησιακού σχεδίου από άκρη σε άκρη», τόνισε και συμπλήρωσε: «Για μας είναι κρίσιμη η περίοδος 15-20 Μαΐου», καθώς την εβδομάδα εκείνη θα καταγραφούν οι συνέπειες από το μερικό άνοιγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ