Στο 4% βλέπει την ύφεση ο Γ. Στουρνάρας

Στο 4% βλέπει την ύφεση ο Γ. Στουρνάρας

Την εκτίμηση ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, στο 4% φέτος διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας

Στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το Φόρουμ των Δελφών ο κεντρικός τραπεζίτης διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη εκτίμηση λαμβάνει υπόψιν ότι η καραντίνα θα κρατήσει 1,5 μήνα. Το αρνητικό σενάριο της ΤτΕ κάνει λόγο για ύφεση όχι μεγαλύτερη του 8%, ανέφερε και απέρριψε ως υπερβολές τις εκτιμήσεις για ύφεση με διψήφιο ποσοστό.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, είπε πως από μόνος του δεν αποτελεί τομέα των εθνικών μας λογαριασμών αλλά τον συνθέτουν μια σειρά από τομείς, όπως οι υπηρεσίες τροφίμων, τα εστιατόρια, η διαμονή κλπ., που αθροιστικά αντιπροσωπεύουν το 10% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό της Ιταλίας ή της Ισπανίας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα υλοποιηθούν τα απαισιόδοξα σενάρια», ανέφερε, ενώ χαρακτήρισε αναπόφευκτη την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο κεντρικός τραπεζίτης υποστηρίζει τη δημιουργία μίας bad bank για την ταχεία μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων και αυτή τη θέση εξέφρασε και σε δήλωσή του για το θέμα στους Financial Times την Τρίτη. Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε χαρακτηριστικά πως η bad bank θα μπορούσε να είναι ευρωπαϊκή ή εθνική, τονίζοντας πως οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν γρήγορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ