Ανοίγει η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους

Οι αιτήσεις θα γίνονται από την επόμενη εβδομάδα μέσω mybusinesssupport - Κούρεμα ενοικίου και για επιστήμονες

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους

Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ και στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που απασχολούν έως και 5 άτομα προσωπικό. Η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα ενώ οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας mybusinesssupport δηλαδή της ίδιας πλατφόρμας που χρησιμοποιείται και για τις αιτήσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε επίσης να δώσει το δικαίωμα «κουρέματος» του ενοικίου και στους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες –επιστήμονες (δηλαδή λογιστικά γραφεία, μηχανικούς, δικηγόρους κλπ). Την επιστρεπτέα προκαταβολή θα μπορούν να διεκδικήσουν και επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό

  • Το μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού, μέσω της έκπτωσης κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής τους στέγης αφορά και τους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων. Επιπλέον, το μέτρο αφορά και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές, εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή.
  • Στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού (έκπτωση 40% μισθώματος – ως ανωτέρω σημείο 1) και που τους παρέχεται η ευχέρεια αναστολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων, συμπεριλαμβάνονται και τα νομικά πρόσωπα, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τις τυχόν ενδοομιλικές συναλλαγές και συνεργασίες. Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη δρομολογείται σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
  • Στους δικαιούχους του χρηματοδοτικού σχήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, παράλληλα με όλες τις επιχειρήσεις που έχουν από 1 έως και 500 εργαζόμενους, εντάσσονται και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, ανεξαρτήτως κλάδου, που δεν απασχολούν εργαζομένους. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται η τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
  • Οι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων – έως πέντε εργαζόμενους – που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού και είναι δικαιούχοι της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ θα πρέπει να καταχωρήσουν το αίτημά τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport. Η περίοδος καταχώρησης θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται η δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ