Ράβε-ξήλωνε στο Eurogroup σε αναζήτηση συμβιβασμού

Ράβε-ξήλωνε στο Eurogroup σε αναζήτηση συμβιβασμού

Διάφορες προτάσεις εξετάζουν τα οικονομικά επιτελεία των χωρών της ευρωζώνης ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Χθες Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ παρουσίασε μία πρόταση για τη σύσταση ενός Ταμείου με διάρκεια όχι μεγαλύτερης των δέκα ετών, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως βασικό όχημα για την χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο νέος μηχανισμός θα λειτουργεί υπό την Κομισιόν και θα μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων με εγγύηση των κρατών-μελών ή, εναλλακτικά, μέσω ενός ευρωπαϊκού φόρου αλληλεγγύης. Η πρόταση Λε Μερ ουσιαστικά προβλέπει την έκδοση ευρωομολόγου, προοπτική που μέχρι στιγμής συναντά τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας και των χωρών που συντάσσονται μαζί της, όπως είναι η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Σε άρθρο του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει πως άμεσα και εντός του 2020 η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να εκφραστεί μέσω από τους υφιστάμενους μηχανισμούς, τον ESM, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επί του παρόντος, προσθέτει, οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές -που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ στο παρελθόν- φαίνεται να είναι το καταλληλότερο μέσο. Αναφορικά με τη δημιουργία νέων θεσμών ή νέων εργαλείων, ο επικεφαλής του ESM επαναλαμβάνει τη θέση πως κάτι τέτοιο θα απαιτήσει χρόνο που δεν είναι διαθέσιμος αυτή τη στιγμή. Ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει συναίνεση και όλες οι πλευρές να συμφωνήσουν στην έκδοση ευρωομολόγου δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να βρεθεί συμφωνία. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η απόρριψη της ιδέας έκδοσης ευρωομολόγου δεν έχει κατηγορηματικό χαρακτήρα. Η συζήτηση, πρόσθεσε, συνεχίζεται, λαμβάνοντας υπόψιν τα πραγματικά γεγονότα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ