Αυτή είναι η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης

Τι προβλέπει για τα εργασιακά, για τις μειώσεις ενοικίων, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για τις μειώσεις ΦΠΑ

Αυτή είναι η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης

Θεσπίζεται ο μηχανισμός αναστολής συμβάσεων εργασίας ενώ δίνεται η δυνατότητα στους ομίλους να μεταφέρουν προσωπικό από τη μια θυγατρική στην άλλη. Επίσης, θεσπίζεται έκτακτος μηχανισμός διευθέτησης του χρόνου εργασίας που επιτρέπει στον εργοδότη να λειτουργεί την επιχείρησή του με προσωπικό ασφαλείας. Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των supermarket και μπαίνουν στα ράφια τους και οι εφημερίδες. Μειώνεται ο ΦΠΑ στο 6% για προϊόντα άμεσης ανάγκης. Όλη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

 

Ενσωματώνεται η διάταξη για τη μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης –μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, σαπούνια κλπ- και ορίζεται ότι ο συντελεστής του 6% θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης, καθορίζεται σε ποιες περιπτώσεις θα μπορεί να μειώνεται το ενοίκιο κατά 40% κάτι που όπως προκύπτει, δεν αφορά στο σύνολο των ενοικίων αλλά μόνο σε αυτά επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους αλλά και σε περιπτώσεις μισθωτών η σύμβαση των οποίων αναστέλλεται.

Παρατείνονται έως το τέλος Μαίου τα επιδόματα ανεργίας μακροχρόνια ανέργων που έληξαν ή λήγουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ενώ «περνάει» και η διάταξη για τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος 800 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους.

Επίσης με το 12ο άρθρο αναστέλλεται η απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφή επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας έως και τις 30 Απριλίου (σ.σ αναστέλλεται δηλαδή η ισχύς της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4325/2015). Διευρύνεται το ωράριο εργασίας των supermarket, θεσπίζεται η λειτουργία τις Κυριακές (κάτι που θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση) ενώ προβλέπεται ότι τυο υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να επιβάλλει την πώληση εφημερίδων από τα supermarket. Με νόμο θεσπίζεται και το πλαφόν των τριών τεμαχίων στην πώληση αντισηπτικών προϊόντων.

Η ΝΕΑ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ