Προειδοποιήσεις για αρρυθμίες στην ανάπτυξη λόγω κορονοϊού

Προειδοποιήσεις για αρρυθμίες στην ανάπτυξη λόγω κορονοϊού

Η επιδημία του κορονοϊού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζει σε ανάλυσή του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Για κάθε μονάδα μείωσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το ελληνικό ΑΕΠ θα επιβραδύνεται κατά περίπου 0,8%, υποστηρίζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Στην εκτίμησή του αναφέρει ως βασικό σενάριο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,54% για το τρέχον έτος από 2,4% το 2019.

«Με βάση αυτές τις αρνητικές εκτιμήσεις φαίνεται ότι απομακρυνόμαστε, πιθανώς σημαντικά, από τον στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020, γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν «μαξιλάρια» για τον προϋπολογισμό για τυχόν έκτακτες δαπάνες (πχ στο τομέα της υγείας), όπως πιθανώς αξιοποίηση μέρους των ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας (cash buffers), αλλά και έγκαιρη συνεννόηση με τους θεσμούς για συμφωνία ρήτρας διαφυγής (escape clause), ώστε μία ελεγχόμενη απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να μην οδηγήσει σε περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα επιδεινώσουν περαιτέρω την μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και θα ανακόψουν τη θετική δυναμική των τελευταίων ετών», τονίζει το Συμβούλιο.

Ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας ο ρυθμός μπορεί να υποχωρήσει ακόμα και στο 1,88% στο δυσμενέστερο σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ