Από… κομπιουτεράδες πάμε σχετικά καλά

Τι δείχνει η Eurostat για τις προσλήψεις ειδικών σε υπολογιστές και τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη

Από… κομπιουτεράδες πάμε σχετικά καλά

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους με κατάρτιση σε τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής αλλά η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη στην Ελλάδα.

Μάλιστα, η χώρα μας είναι η δεύτερη στην κατάταξη μετά την Ισπανία στην ευκολία εντοπισμού και πρόσληψης στελεχών, αν και όλα είναι όπως φαίνεται σχετικά.

Σύμφωνα με την Eurostat οι μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσφορά εντοπίζονται σε Σουηδία, Αυστρία, Τσεχία και Γερμανία, όπου το 72% με 90% των επιχειρήσεων δήλωσε πως δυσκολεύτηκε να προσλάβει στελέχη με τις συγκεκριμένες δεξιότητες.

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 58% βρίσκονται χώρες με προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα, όπως είναι η Φινλανδία, ή με εκτεταμένη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών, όπως η Εσθονία.

Αντίθετα, στην Ισπανία το ποσοστό των επιχερήσεων που δυσκολεύτηκε να βρει στελέχη με γνώσεις σε συστήματα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής ήταν 27% και στην Ελλάδα 38%. Άλλες δύο πολύ κοντινές μας χώρες, η Βουλγαρία και η Κύπρος, βρίσκονται στην πλευρά με τις λιγότερες δυσκολίες, ενώ από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία τα πηγαίνουν σαφώς καλύτερα από τη Γερμανία.

Οι τάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυξητικές, πράγμα που σημαίνει πως η δυσκολία εντοπισμού των κατάλληλων στελεχών θα δυσκολεύει με το πέρασμα του χρόνου. Το 2013 το ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. με δυσκολία εντοπισμού και πρόσληψης… κομπιουτεράδων ήταν στο 37% και μέσα σε πέντε χρόνια ανέβηκε κατά 21 μονάδες για να φτάσει το 2018 στο 58%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ