Ενός 15ετούς ομολόγου μύρια έπονται - Η σκυτάλη σε τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις

Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για περισσότερες ομολογιακές εκδόσεις μέσα στο έτος - Σειρά παίρνουν οι τράπεζες

Ενός 15ετούς ομολόγου μύρια έπονται - Η σκυτάλη σε τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις

Με ένα 15ετές ομόλογο, πέτυχε πολλούς στόχους το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ: κάλυψε πάνω από το ένα τρίτο του φετινού ετήσιου προγράμματος δανεισμού. Έστειλε μήνυμα ότι το χρέος αντιμετωπίζεται ως βιώσιμο από τις αγορές και για την περίοδο μετά το 2032 οπότε λήγουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ενέκριναν οι δανειστές με μια εντυπωσιακή ζήτηση 18,8 δις ευρώ. Έριξε τις αποδόσεις όλων των ελληνικών τίτλων σε νέα ιστορικά χαμηλά, εξασφάλισε τον περιορισμό των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) στο μόλις 5% και –το κυριότερο- άνοιξε τον δρόμο για μεγάλες εταιρικές εκδόσεις ομολόγων από τράπεζες και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μπει φρέσκο χρήμα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στο 1,875% διαμορφώθηκε το «κουπόνι» του 15ετούς ομολόγου μέσω του οποίου ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 2,5 δις. ευρώ όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ. Η απόδοση, διαμορφώθηκε τελικώς στο 1,911%. Η ζήτηση των 18,8 δις. ευρώ εκδηλώθηκε από 378 διαφορετικούς υποψήφιους αγοραστές. «Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει σημειωθεί μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση. Η πολύ μεγάλη ζήτηση, εκδηλώθηκε ήδη από την 1η ώρα της έκδοσης επιτρέποντας την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Η μεγαλύτερη ζήτηση, εκδηλώθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο (με ποσοστό 32%) ενώ ακολούθησε η Ελλάδα με 16% και η Γαλλία με 14%. Γερμανία, Αυστρία και Ελβεία ακολούθησαν με 10 λεπτά ενώ η Ιταλία είχε μερίδιο 7%. Οι διαχειριστές κεφαλαίων κυριάρχησαν στην έκδοση με μερίδιο 68% ενώ οι τράπεζες κάλυψαν μερίδιο 14%. Τα hedge funds περιόρισαν το μερίδιό τους στο 5%.

Με την επιτυχή έκδοση του 15ετούς τίτλου, ο ΟΔΔΗΧ ολοκληρώνει ένα πλήρη κύκλο εκδόσεων καθώς μέσα στους τελευταίους 12-13 μήνες έχουν εκδοθεί ομόλογα 3ετούς, 5ετούς, 7ετούς, 10ετούς, 15ετούς αλλά και 30ετούς διάρκειας (σ.σ η τελευταία έγινε με το πρόγραμμα ανταλλαγής τίτλων που είχε στην κατοχή της η Εθνική Τράπεζα). Η πρωτοβουλία των επόμενων κινήσεων ανήκει ξεκάθαρα στον ΟΔΔΗΧ ο οποίος -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- το πιθανότερο είναι ότι θα κινηθεί με στόχο την άντληση των 8 δις. ευρώ προχωρώντας σε τουλάχιστον δύο ή τρεις νέες εκδόσεις μέσα στη χρονιά. Ο στόχος παραμένει: μείωση της έκθεσης στα έντοκα γραμμάτια έως και τα 8 δις. ευρώ αλλά και δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ώστε να εξοφληθούν από τώρα όλες οι δόσεις που εκπνέουν μέσα στο 2021 (συνολικού ύψους περίπου 2 δις. ευρώ).

Η επιτυχής έκδοση του ελληνικού 15ετούς ομολόγου βελτιώνει την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζει μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές και ενισχύει τη βιωσιμότητα του χρέους, αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:

«Η σημερινή έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα. Η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ –πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές– και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας. Η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει καλό βηματισμό και ανακτά της αυτοπεποίθησή της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ