Μείωση 22% στον ΕΝΦΙΑ "εδώ και τώρα" -Ποιοι κερδίζουν και πόσα (update)

ΟΙ εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο πλαίσιο ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων

Μείωση 22% στον ΕΝΦΙΑ "εδώ και τώρα" -Ποιοι κερδίζουν και πόσα (update)

Με νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα ενεργοποιηθεί μεσοσταθμική μείωση 22% από φέτος στον ΕΝΦΙΑ. Με το ίδιο νομοσχέδιο υπάγονται στη ρύθμιση των 120 δόσεων όλες οι επιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι τα βεβαιωμένα χρέη τους δεν θα ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ.

Σε δύο πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες άμεσης εφαρμογής προχώρησε ο πρωθυπουργός. Έτσι, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του fpress.gr περί κίνησης «έκπληξη» στον ΦΠΑ. Από το βήμα της Βουλής και στο πλαίσιο ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στις εξής ανακοινώσεις:

  1. Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%:

Στις μικρές ιδιοκτησίες, η μείωση θα φτάνει σε ποσοστό 30%. Στην ιδιοκτησία της μεσαίας τάξης το ποσοστό περιορίζεται στο 20% ενώ για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία το ποσοστό της μείωσης θα περιοριστεί στο 10%. Ως μεγάλη ακίνητη περιουσία ο πρωθυπουργός «βάφτισε» αυτήν που ξεπερνά σε αξία το ένα εκατομμύριο ευρώ. Με τη δημοσίευση της κλίμακας, θα φανεί και το πώς ακριβώς κατανέμονται τα ποσοστά. Σε κάθε περίπτωση όμως, η μεσοσταθμική μείωση του 22% μεταφράζεται σε όφελος της τάξεως των 550 εκατ. ευρώ για τους ιδιοκτήτες. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η "μικρή" περιουσία είναι αυτή μέχρι τα 60.000 ευρώ, (και θα κερδίσει 30%), η μεσαία περιουσία είναι από τα 60.000 ευρώ μέχρι το ένα εκατομμύριο ευρώ (και θα κερδίσει 20%) και η μεγάλη περιουσία είναι πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ και θα κερδίσει 10% και στον κύριο και στον συμπληρωματικό φόρο.

  1. Βελτιώνεται αμέσως η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ. Το επιτόκιο μειώνεται από 5 σε 3%. (δείτε τι σημαίνει αυτό στην πράξη στο σχετικό εργαλείο του fpress.gr). Διευρύνεται h ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ. Άρα δεν θα υπάρχει διαχωρισμός με βάση τον κύκλο εργασιών. Και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρίνισε ότι ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων θα μειωθεί στο 24% για τα κέρδη του 2019 κάτι που σημαίνει ότι το φορολογικό όφελος για τις επιχειρήσεις θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς. Επίσης, θα μειωθεί από το 10% στο 5% ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων. Εξήγγειλε τη θέσπιση χαμηλού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 9% (από 22% που είναι σήμερα) χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει αν και αυτό το μέτρο θα αφορά στα εισοδήματα του 2019 ή του 2020 (σ.σ το πιθανότερο είναι το δεύτερο).

Στις προγραμματικές δηλώσεις συμπεριέλαβε επίσης τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15% και τη μείωση του ΦΠΑ στο 22% από 24% όπως επίσης και στο 11% από 13%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ