Έρχεται «έκπληξη» με τον φετινό ΕΝΦΙΑ

Σενάριο για διεύρυνση της λίστας των ωφελούμενων από φέτος υπό την προϋπόθεση ότι η περιουσία τους δεν θα ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ

Έρχεται «έκπληξη» με τον φετινό ΕΝΦΙΑ

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του φετινού ΕΝΦΙΑ. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τα τελευταία 24ωρα, το οικονομικό επιτελείο προετοίμαζε μια «έκπληξη» ενόψει της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων: την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος και μάλιστα σε ποσοστό που μπορεί να ξεπερνά το 10%. Στο οικονομικό επιτελείο εξέταζαν το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος» φέτος καθώς κρίνεται ότι υπάρχουν τα περιθώρια.

Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου με την μεθοδολογία που είχε υιοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, θεωρείται δεδομένη. Ήδη όλη την προηγούμενη εβδομάδα γίνονταν ασκήσεις επί χάρτου ώστε να εφαρμοστεί διαφορετική λύση. Το σενάριο προβλέπει ότι από τις μειώσεις θα εξαιρεθούν μόνο οι έχοντες ατομική περιουσία άνω του ενός εκατ. ευρώ καθώς είναι μεν μικρός ο αριθμός τους αλλά και η επέκταση της έκπτωσης και σε αυτούς ανεβάζει τον δημοσιονομικό λογαριασμό κατά πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το βέβαιο είναι ότι θα διανεμηθεί εκ νέου –ενδεχομένως και με οριζόντιο τρόπο δηλαδή ένα ενιαίο ποσοστό για όλους- το ποσό των 270 εκατ. ευρώ που ούτως ή άλλως είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019. Το πιθανό είναι ότι αυτό το ποσό θα αυξηθεί ακόμη και στα 450-500 εκατ. ευρώ ώστε να δοθεί από τώρα το στίγμα της νέας κυβέρνησης. Οι τελικές αποφάσεις έχουν ληφθεί από χθες αλλά κρατιούνται ως επτασφράγιστο μυστικό ενόψει της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων σήμερα το απόγευμα.

Αν υιοθετηθούν αυτά τα σενάρια, «χαμένοι» θα βγουν όσοι έχουν ατομική περιουσία έως 60.000 ευρώ (καθώς θα χάσουν το ποσοστό έκπτωσης του 30%) ενώ κερδισμένοι θα βγουν όσοι έχουν περιουσίες άνω των 100.000 ευρώ (και πόσο μάλλον άνω των 200.000 ευρώ) καθώς θα έχουν πολύ μεγαλύτερο όφελος. Δεδομένης της καθυστέρησης στην εκκαθάριση της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος αλλά και στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στον φετινό ΕΝΦΙΑ, θα γίνει προσπάθεια τα εκκαθαριστικά να έχουν δοθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ