Μηνύματα και από τον ΟΟΣΑ για τις παροχές

Μηνύματα και από τον ΟΟΣΑ για τις παροχές

Τη σκυτάλη από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους πήρε ο ΟΟΣΑ που στην έκθεσή του για την παγκοσμια οικονομία και στη σχετική ενότητα για την Ελλάδα σημειώνει πως η διασφάλιση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας απαιτεί να συνεχιστεί η επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων.

Η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απαιτήσει βαθύτερα μέτρα, εκτιμά ο ΟΟΣΑ και προσθέτει πως χρειάζονται επιπλέον μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθούν η παραγωγικότητα και οι επενδύσεις και να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η ανάκαμψη της οικονομίας διατηρεί τη δυναμική της, χάρη στις εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση αναφέρει ο ΟΟΣΑ, ενώ ανακάμπτουν και κλάδοι που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση όπως οι κατασκευές και η ακίνητη περιουσία.

Αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να τον αναπροσαρμόσει στα 650 ευρώ με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού μειώνει τη φτώχεια αλλά μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των θέσεων εργασίας.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται και στην πρόθεση της Αθήνας να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% το 2020 και να χρησιμοποιήσει μέρος των αποθεματικών για να καλύψει τη διαφορά από το 3,5% του ΑΕΠ που είναι ο αρχικός στόχος. Τα επόμενα δημοσιονομικά μέτρα, προσθέτει ο ΟΟΣΑ, θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στις επενδύσεις, την υποδομή και τις δεξιότητες και να αντιμετωπίζουν τη φτώχεια.

Η καθυστέρηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της ανταγωνιστικότητας και της κατάστασης των τραπεζών μπορεί να προκαλέσει κινδύνους στην ανάπτυξη, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ. Τυχόν πτώση στον τουρισμό ως αποτέλεσμα ενός άτακτου Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη κάμψη των εξαγωγών, σχολιάζει και προσθέτει πως τα πρόσφατα μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να έχουν αποτέλεσμα ταχύτερα του αναμενομένου.

Σε παγκόσμια κλίμακα ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η ανάπτυξη της οικονομίας παραμένει αναιμική, ενώ για την ευρωζώνη αναμένει ανάπτυξη 1,2% για φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ