Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις, με τους Αμερικανούς να προχωρούν στην επιβολή νέων δασμών.

Οι διαπραγματεύσεις δεν κατάφεραν να ακυρώσουν την επιβολή δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων και το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Αμερικανοί οικονομολόγοι σχολιάζουν πως η Κίνα είναι πιθανό να επιβάλει νέους δασμούς σε αγροτικά προϊόντα που προέρχονται από τις ΗΠΑ ή να αυξήσει την πίεση σε αμερικανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να λειτουργήσουν στη χώρα.

Μία άλλη επιλογή θα ήταν η υποτίμηση του γουάν που θα έδινε στα κινεζικά προϊόντα σαφές πλεονέκτημα και θα εξισορροπούσε έστω μερικώς τον αντίκτυπο από τους αμερικανικούς δασμούς.

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα... αγχωτική για τους επενδυτές καθώς οι συνεδριάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια χαρακτηρίστηκαν από έντονη μεταβλητότητα κάτι που οι αναλυτές προειδοποιούν πως δεν αποκλείεται να συνεχιστεί αν δεν υπάρξει ένδειξη για ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ