Πάνω από 1.800 επιχειρήσεις μπήκαν στον εξωδικαστικό

Πάνω από 1.800 επιχειρήσεις μπήκαν στον εξωδικαστικό

Από τον Αύγουστο του 2017, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής της αίτησης 60.443 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

Σχεδόν το 10% έχει υποβάλει αιτήσεις και 1.844 επιχειρήσεις έχουν ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία, ρυθμίζοντας τα χρέη τους και με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων σε ποσοστό 85%-95%.

Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο ο εξωδικαστικός μηχανισμός έγινε πιο εύχρηστος, καθώς η διαδικασία για χρέη μέχρι 50.000 ευρώ -στην οποία δεν χρειαζόταν μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης- επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις με οφειλές έως και 300.000 ευρώ και μέχρι 250.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αθροιστικά για χρέη σε δημόσιο και ΕΦΚΑ

Όμως, παρ’ όλα αυτά ακόμη υπάρχουν προβλήματα που η αγορά ζητάει να επιλυθούν με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις. Αυτά τα ζητήματα αφορούν κατά πρώτον, στην αδυναμία ρύθμισης για επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους αλλά συνεχίζουν έχουν χρέη. Και κατά δεύτερον, στην απροθυμία των τραπεζών να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις.

Σημειώνεται πως η δυνατότητα για ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο και ιδιώτες έχει παραταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ