Έκθεση της Κομισιόν με αστερίσκους και προειδοποιήσεις

Έκθεση της Κομισιόν με αστερίσκους και προειδοποιήσεις

Αρκετές “κίτρινες κάρτες” αναμένεται να περιέχονται στη δεύτερη έκθεση που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Η έκθεση αναμένεται να καταγράφει μεταξύ άλλων τον υψηλό όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και την κατώτερη του αναμενομένου απόδοση των εξαγωγών. Μεγάλο μέρος της έκθεσης θα αφορά τις διεργασίες για τον τραπεζικό κλάδο και, μεταξύ άλλων, το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για το οποίο αναμένεται να επισημανθεί ο ηθικός κίνδυνος, αφού συνεπείς σήμερα δανειολήπτες μπορεί να αφήσουν το δάνειό τους να “κοκκινήσει” για να τύχουν ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Η έκθεση θα καταγράφει επίσης τις ενστάσεις των δανειστών στην πρόσφατη αύξηση του βασικού μισθού στα 651 ευρώ, η οποία θεωρείται από τους θεσμούς πως υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Επιπροσθέτως αναμένονται αναφορές στις 16 εκκρεμότητες που δεν έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, καθώς και στην προβληματική πορεία των επενδύσεων.

Μία αρνητική έκθεση θα περιορίσει σημαντικά τις ελπίδες της Ελλάδας για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και θα έχει επιπτώσεις και στον σχεδιασμό της Αθήνας για νέα έξοδο στις αγορές με την έκδοση, αυτή τη φορά, δεκαετούς ομολόγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ