Eurogroup με ορεκτικό τον ευρω-προϋπολογισμό και κύριο πιάτο τη λιτότητα

Eurogroup με ορεκτικό τον ευρω-προϋπολογισμό και κύριο πιάτο τη λιτότητα

Την ασθενική οικονομική πορεία της Ευρωζώνης συζητούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup  με ενδείξεις πως εγκαταλείπεται σταδιακά το δόγμα της λιτότητας.

Η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει πως δεν έχει άλλα περιθώρια άσκησης νομισματικής πολιτικής και πετάει την μπάλα στο γήπεδο των πολιτικών που καλούνται να αποφασίσουν σε ποιο βαθμό και πόσο γρήγορα θα χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες και θα αφήσουν πίσω τους τη λιτότητα.

Οι Financial Times σχολιάζουν σε σχετική τους ανάλυση πως ήδη κάποιες χώρες δείχνουν σημάδια χαλάρωσης, αν και αποφεύγουν να το υπερτονίσουν.

Η Γερμανία, που βλέπει στις εξαγωγές της πως η λάμψη του “Made in Germany” θαμπώνει, είναι πολύ πιθανό φέτος να απομακρυνθεί από τη λογική των μεγάλων πλεονασμάτων που έχουν προκαλέσει ενστάσεις από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, ενώ στη Γαλλία και πιεζόμενος από τα “κίτρινα γιλέκα” αλλά και από τις ισχυρές δημοσκοπικές επιδόσεις των λαϊκιστικών φωνών ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καλείται να αυξήσεις τις δαπάνες.

Στην Ισπανία η κυβέρνηση Σάντσες προωθεί την αύξηση του βασικού μισθού κατά 22%, ενώ για αύξηση των δαπανών μιλάει και η ιταλική κυβέρνηση.

Βεβαίως όλα αυτά συνδέονται και με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, με τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις να βλέπουν με ανησυχία τα σημαντικά κέρδη που αποκομίζουν -για την ώρα μόνο σε επίπεδο δημοσκοπήσεων- τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.

Ο προϋπολογισμός και η "καραμπόλα" με τον αγωγό

Στη σημερινή ημερήσια διάταξη του Eurogroup και υπό τον τεχνικό τίτλο “Εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης – προς έναν προϋπολογισμό για τη συγκλιση και την ανταγωνιστικότητα” οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν ένα από τα πιο σημαντικά και ακανθώδη ζητήματα για έναν προϋπολογισμό που θα αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης.

Το σχέδιο προωθείται μετ'επιτάσεως από τη Γαλλία που σε αναζήτηση συμμάχων έχει περιορίσει τις αντιρρήσεις της για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Το Euroactiv επισημαίνει σε ανάλυσή του πως η Γαλλία είναι πιθανό να πήρε πίσω τις αντιρρήσεις της ώστε να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Γερμανίας αλλά και χωρών όπως η Ολλανδία (που θα λαμβάνει επίσης αέριο από τον υπό συζήτηση αγωγό) για τον ευρωζωνικό προϋπολογισμό.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό έχει μόλις ξεκινήσει και κατά τα ευρωπαϊκά ειωθότα θα κρατήσει αρκετό καιρό, όμως στη σημερινή συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν (με ανησυχία) τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν που δείχνουν επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ