Το μεγάλο παζάρι για τις 120 δόσεις

Πάτησε «γκάζι» ο Εξωδικαστικός στην εκπνοή του 2018- Προσδοκίες από τους “ανενεργούς” επαγγελματίες και τους μισθωτούς για υπαγωγή στο ευνοϊκό πλαίσιο

Το μεγάλο παζάρι για τις 120 δόσεις

Βέβαιοι για... ακόμα καλλίτερες ημέρες, εμφανίζονται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, ως προς τις επιδόσεις του Εξωδικαστικού, ποντάροντας στις φρεσκοψηφισμένες βελτιώσεις, που κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί δεν είχαν προβλεφθεί εξαρχής.

Κλείνοντας το 2018, κάτι λιγότερο από 60.000 ενεργές επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες ξεκίνησαν τις διαδικασίες που οδηγούν στις πολυπόθητες 120 δόσεις και το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι ο αριθμός τους να πολλαπλασιαστεί στη διάρκεια των επόμενων μηνών, που θα κορυφωθεί η προετοιμασία για το μόνιμο μηχανισμό ρύθμισης, μέσω της επικείμενης Κοινοτικής Οδηγίας.

Με το «κλείσιμο» του 2018, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 59.061 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, έχουν υποβληθεί 6.033 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ομόρρυθμους εταίρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Επίσης, έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.260 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, δηλ. περίπου 1 στους 4,8 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

Σημειώνεται ότι αρκετοί οφειλέτες προβαίνουν σε διαγραφές αιτήσεων και επανυποβολή τους (με σκοπό την ένταξη των οφειλών του 2017 ή τη διόρθωση της δήλωσης περί πτωχευτικής ικανότητας) και συνεπώς ενδέχεται να εμφανίζονται φαινομενικές μειώσεις στα στατιστικά στοιχεία, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Τρία είναι τα «κλειδιά», που εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών σε τράπεζες, ταμεία και εφορίες. Πρώτον, η αύξηση του ορίου των οφειλών για τις οποίες μπορεί να τηρηθεί απλοποιημένη (δηλ. αυτοματοποιημένη) διαδικασία ρύθμισης, με τυποποιημένη πρόταση ρύθμισης και τυποποιημένη αξιολόγηση βιωσιμότητας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η παροχή ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού προς περισσότερους αιτούντες οφειλέτες και με ταχύτερους ρυθμούς, δηλαδή μια fast-track διαδικασία. Ως τώρα για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ απαιτούνταν σύνθετες διαπραγματεύσεις, που τελικά κατέληγαν πολλές φορές σε αδιέξοδο. Με την αναπροσαρμογή του ορίου στις 300.000 ευρώ, επί της ουσίας απελευθερώνεται η διαδικασία

Δεύτερον η απαγόρευση επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (π.χ. κατασχέσεις και πλειστηριασμοί) από πιστωτές μεσούσης της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού και ενώ είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, εξαιτίας της λήψης αλλεπάλληλων παρατάσεων επί των προθεσμιών του νόμου. Πολλές φορές παρατηρήθηκε το φαινόμενο το ίδιο το Δημόσιο να σαμποτάρει τη διαδικασία, με την ενεργοποίηση κατασχέσεων

Τρίτον παροχή δυνατότητας στον πιστωτή να εξαιρέσει τις μη επιχειρηματικές οφειλές (π.χ. ύπαρξη στεγαστικού δανείου του επιχειρηματία) που πολλές φορές οδηγούσε τις τράπεζες σε μη συμμετοχή στη διαδικασία, η οποία απέβαινε άκαρπη. Πλέον δίδεται η δυνατότητα στον πιστωτή να εξαιρέσει αυτή τη μη επιχειρηματική οφειλή, εφόσον κρίνει ότι η ρύθμισή της δεν είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οφειλέτη και να συνεχίσει τη διαδικασία με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές οφειλές.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι στην πραγματικότητα... διπλό. Πρώτον, η θετική έκβαση του εγχειρήματος «κάλυψης» ελευθέρων επαγγελματιών, που έχουν κλείσει τα βιβλία τους και έτσι αδυνατούν να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων του Εξωδικαστικού. Η επιστροφή των ξένων τεχνοκρατών από τα μέσα του μήνα θα δείξει αν μπορεί να περάσει το ελληνικό αίτημα για ρύθμιση σε 120 δόσεις, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες έχει υψηλό δείκτη δυσκολίας. Δεύτερον, η διεύρυνση του Εξωδικαστικού, για την ακρίβεια των αυτοματοποιημένων και μόνιμων ρυθμίσεων του νέου Εξωδικαστικού, σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, άρα και στους μισθωτούς. Σημειωτέον ότι αυτή τη στιγμή τα χρέη στις εφορίες και στον ΕΦΚΑ ξεπερνάνε τα 215 δις ευρώ!

Ο εξωδικαστικός σε αριθμούς: Ποιοι ξεκίνησαν τις διαδικασίες που οδηγούν στις πολυπόθητες 120 δόσεις

Α. Επιχειρήσεις

  1. 38.803 εκκίνησαν τη διαδικασία.
  2. 8.950 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα.
  3. 2.293 αιτήσεις υποβλήθηκαν: 613 σε διμερή διαπραγμάτευση και
  4. 1.724 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές.
  5. 1.080 βεβαίωση πληρότητας και 637 έναρξη διαπραγμάτευσης με πολλαπλούς πιστωτές.
  6. 145 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και ρύθμισαν τα χρέη τους.

Β.Ελεύθεροι επαγγελματίες

  1. 18.826 εκκίνησαν τη διαδικασία.
  2. 11.672 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα.
  3. 3.428 αιτήσεις υποβλήθηκαν.
  4. 549 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ.
  5. 613 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΚΕΑΟ.
  6. ΣΥΝΟΛΟ ΑΦΜ επιτυχώς ολοκληρωμένων αιτήσεων (ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ): 983

Γ. Αγρότες

  1. 1.432 εκκίνησαν τη διαδικασία.
  2. 1.021 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα.
  3. 312 αιτήσεις υποβλήθηκαν.
  4. 88 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ.
  5. 75 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΚΕΑΟ.
  6. 0 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΥΕΕ Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα.
  7. ΣΥΝΟΛΟ ΑΦΜ επιτυχώς ολοκληρωμένων αιτήσεων (ΑΑΔΕ,ΚΕΑΟ και
  8. Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υπό εκκαθάριση): 132

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ