Σε 1,16 εκατ. φορολογούμενους έκανε κατασχέσεις η εφορία

Σε μπαράζ αναγκαστικών μέτρων είσπραξης προχώρησε τον Νοέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ αισθητή γίνεται και πάλι η φοροδοτική κόπωση των πολιτών

Σε 1,16 εκατ. φορολογούμενους έκανε κατασχέσεις η εφορία

«Βροχή» πέφτουν οι κατασχέσεις σε εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. Ήδη 1,162 εκατ. φορολογούμενοι έχουν ζήσει την εμπειρία της κατάσχεσης, ενώ άλλοι 674.190 περιμένουν στον «προθάλαμο».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς το Δημόσιο σημείωσε μικρή αύξηση τον Νοέμβριο σε 4.2 εκατ., έναντι 4,199 εκατ. τον Οκτώβριο, όμως μεγαλύτερη ήταν η αύξηση όσων κινδυνεύουν να τους επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, αφού από 1,79 εκατ. τον Οκτώβριο, αυξήθηκαν στους 1.836 εκατ. τον Νοέμβριο. Από αυτούς, ήδη 1,162 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις έχουν υποστεί κατασχέσεις αποδοχών και έχουν δει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αδειάζουν εξαιτίας οφειλών τους προς την Εφορία.

Την ίδια στιγμή το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παλαιών και νέων, έφτασε τον Νοέμβριο τα 104,083 δισ. σημειώνοντας αύξηση 857 εκατ. σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενδεικτικό και αυτό της φοροδοτικής κόπωσης που χαρακτηρίζει μεγάλο αριθμό φορολογουμένων. Όπως φαίνεται όμως και από τα επίσημα στοιχεία, η ΑΑΔΕ παραδέχεται πως ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν μπορεί να εισπραχθεί. Ως ανεπίδεκτες είσπραξης χαρακτηρίζονται συνολικές οφειλές ύψους 17,8 δισ. ευρώ, κατεβάζονας στα 86,3 δισ. το ύψος των "πραγματικών" ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία.

Την κόπωση των πολιτών αναδεικνύουν και τα ποσοστά των οφειλών που εξοφλήθηκαν εμπροθέσμως στην περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2018. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών ανέρχεται αντίστοιχα σε 83,4% και 89%, ενώ στα φυσικά πρόσωπα το ποσοστό των πληρωμών που έγιναν στην ώρα τους είναι 68%, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ το ποσοστό είναι 74%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ