Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, προς κατάργηση ο υποκατώτατος

Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, προς κατάργηση ο υποκατώτατος

Αλλαγές στους μισθούς αλλά και τα εισοδήματα χιλιάδων μισθωτών αναμένεται να φέρει η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για νέους έως 25 ετών.

Στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν διάφορα σενάρια και εναλλακτικές προτάσεις για το ύψος των αυξήσεων. Συγκεκριμένα, το συντηρητικό σενάριο προβλέπει αύξηση 3%-4% που αντιστοιχεί σε επιπλέον 20-25 ευρώ τον μήνα που θα φέρουν τον κατώτατο μισθό στο επίπεδο των 610 ευρώ, από 586 που είναι σήμερα.

Ενα πιο "γενναιόδωρο" σενάριο προβλέπει αυξήσεις κατά 10% με την εφαρμογή των οποίων ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 640 ευρώ. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες καθώς αναμένεται να υπάρξει αντίδραση από την πλευρά των δανειστών.

Περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι νέοι ηλικίας έως 25 ετών που αμοίβονται σήμερα με τον υποκατώτατο μισθό των 510 ευρώ ο οποίος βαίνει προς κατάργηση. Με την εφαρμογή του συντηρητικού σεναρίου και την γενικευμένη εφαρμογή του κατώτατου μισθού η συγκεκριμένη κατηγορία μισθωτών θα δει τις αποδοχές της να αυξάνονται κατά 25%.

Η στάση του ΣΕΒ

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού θέση έχει λάβει ο ΣΕΒ που έχει προειδοποιήσει πως μια τέτοια ενέργεια μπορεί να πλήξει την απασχόληση και να ενισχύσει τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας. Ο σύνδεσμος θέτει από την πλευρά του δύο προϋποθέσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού: να βεβαιωθεί η αύξηση της μέσης παραγωγικότητας της οικονομίας κατά το 2018 και το μέτρο της αύξησης να συνδυαστεί με την άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στα χαμηλά του κόσμου η Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Wirtschafts-und Sozialwissenschaftliches Institut (WSI), που επικαλείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τους τρεις χαμηλότερους κατώτατους μισθούς παγκοσμίως.

Η Ελλάδα (με 4 ευρώ ωρομίσθιο), η Βραζιλία και η Ρωσία (με λιγότερα από 2 ευρώ) εμφανίζουν τις χαμηλότερες αποδοχές σε όρους αγοραστικής δύναμης με βάση τα στοιχεία που ανέλυσε το WSI.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών το κατώτατο ωρομίσθιο στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 3,38 ευρώ, έναντι 3,49 στην Πορτογαλία και 4,46 στην Ισπανία, ενώ κάτω από την Ελλάδα βρίσκονται όλες οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ