Οι αλλαγές που εξετάζονται για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Στη Βουλή οι αλλαγές και η παράταση για ένα χρόνο ακόμη

Οι αλλαγές που εξετάζονται για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ριζικές αλλαγές έρχονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες αναμένεται να δώσουν «ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η δοκιμαστική περίοδος για την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού θα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου όμως η λειτουργία του επεκτείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 με σχετική διάταξη που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

Η διάταξη ωστόσο θα περιλαμβάνει και αλλαγές στις οποίες περιλαμβάνονται:

Η αύξηση του ανώτατου ορίου για τις προς ρύθμιση οφειλές στα 300.000 ευρώ αντί 50.000 ευρώ που είναι σήμερα και για ένταξη στις απλοποιημένες διαδικασίες, με κύριο χαρακτηριστικό την αποπληρωμή σε ως και 120 μηνιαίες δόσεις.

Η ρύθμιση θα καλύπτει πλέον και τους εμπόρους για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς το Δημοσιο και τον ΕΦΚΑ.


Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και έως τις 7 Δεκεμβρίουείχαν ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία 59.077 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες και είχαν υποβληθεί 5.565 αιτήσεις. Στο ίδιο διάστημα ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία και ρύθμισαν τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.104 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, όπως για παράδειγμα η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ