Πότε «βλέπει εκλογές» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος;

Σενάρια εμφανίζουν τον υπουργό Οικονομικών να ζητά εκλογές τον Φεβρουάριο – Ποιοι είναι οι λόγοι - Η 17η ή 24η του συγκεκριμένου μήνα οι δύο ημερομηνίες για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία

Πότε «βλέπει εκλογές» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος;

Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα, διακηρύσσοντας την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα από τις τελευταίες νομοθετικές της πρωτοβουλίες ή κάνοντας σημαία την μη περαιτέρω  περικοπή  των συντάξεων, που η ίδια είχε νομοθετήσει προληπτικά, ο τσάρος της ελληνικής οικονομίας Ε. Τσακαλώτος αποφεύγει συνειδητά να εισέλθει στο κάδρο των πανηγυρισμών με τις πληροφορίες να τον εμφανίζουν εδώ και καιρό ως θιασώτη των πρόωρων εκλογών το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο.  

«Γνωρίζει τι έρχεται και κοιτάζει την μεγάλη εικόνα της οικονομίας υπό το πρίσμα και άλλων παραγόντων, που εν πολλοίς θα κρίνουν την πορεία της χώρας τους επόμενους έξι μήνες» είναι η εξήγηση που δίνουν όσοι γνωρίζουν καλά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα τελευταία χρόνια τα καθήκοντα του. Ταυτόχρονα ένας επιπλέον λόγος, που ο ίδιος θα ήθελε εκλογές «χθες» κατά το δημοσιογραφικό κλισέ είναι για να περιφρουρήσει εγκαίρως την υστεροφημία του απέναντι στο ενδεχόμενο μην του κάτσει καμιά στραβή στη βάρδια του τους επόμενους μήνες και τότε οτιδήποτε μπορεί να του πιστώνουν σήμερα ως επιτυχία οι σύντροφοι του να τιναχτεί στον αέρα. Κινούμενος στη λογική ότι οικονομία δεν είναι επικοινωνία και έχοντας κατά νου τις κυοφορούμενες επισφάλειες από τις σοβαρές προκλήσεις και τα ανοιχτά μέτωπα, εντός και εκτός τειχών, όπως είναι η κλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις Ε.Ε- Ιταλίας, η απαγορευτική ακόμη έξοδος της Ελλάδος στις αγορές, η κατάσταση στον χώρο των τραπεζών που αποτυπώνεται στην κατάρρευση του δείκτη του χρηματιστηρίου, καθώς και άλλα ζητήματα που μπορεί να λειτουργήσουν αθροιστικά σε βάρος της οικονομίας, όπως η υπόθεση των δανείων, ενθαρρύνει το σενάριο της έγκαιρης απόδρασης. Το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες τον Φεβρουάριο με απόφαση του πρωθυπουργού είναι όντως μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι, μάλιστα έχουν διαρρεύσεις κατά καιρούς και δυο ημερομηνίες, η 17η ή 24η του συγκεκριμένου μήνα, αλλά για λόγους που σχετίζονται πρωτίστως με το τι συμφέρει το κόμμα και όχι τη χώρα. Οι τελικές αποφάσεις επάνω σε μια τέτοια επιλογή θα ληφθούν στις αρχές του νέου έτους, αναλόγως με τα «ταμείο» που θα κάνει η κυβέρνηση σε επίπεδο δημοσκοπικής βελτίωσης των ποσοστών της από την επίδραση που θα έχουν στην κοινή γνώμη τα μέτρα που ψηφίζονται στην Βουλή αυτές τις ημέρες.

ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν ταυτόχρονα και την εσωκομματική διάσταση των σχέσεων του Ε. Τσακαλώτου και του Α. Τσίπρα, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ορόσημο και για την επόμενη ημέρα στο χώρο της αριστεράς.

Ο Ε. Τσακαλώτος που δείχνει να συμπεριφέρεται ως «ιδιωτεύων υπουργός» στην κυβέρνηση του Α. Τσίπρα, καθώς ούτε την πανηγυρική έξοδο από τα μνημόνια τίμησε με την παρουσία του στην έκτακτη φιέστα του Μεγάρου Μαξίμου στο Ζάππειο τον περασμένο Αύγουστο, μήτε επέδειξε καμιά επικοινωνιακή πρεμούρα να καταθέσει ο ίδιος το προσχέδιο του πρωϋπολογιμου στην Βουλη, δεν σημαίνει ότι δεν «πουλάει» τον εαυτό του ως επιτυχημένο εκεί που ο ίδιος αποσκοπεί να κερδίσει έδαφος. Πολλές φορές επιλέγει να «μοιράζεται την αλήθεια για τη δική του συμβολή σε πολλά κρίσιμα ζητήματα» με την οργανωμένη βάση του κόμματος, καθώς εδώ και αρκετό καιρό δίνει μεγαλύτερη βάση στο να εμφανίζεται ως ομιλητής σε κλειστές εκδηλώσεις του κόμματος ανά την περιφέρεια παρά με την συχνή του παρουσία στην Βουλή ή τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να δίνει με τον δημόσιο λόγο του πόντους στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ή όπως λένε οι κακές γλώσσες στον κυβερνητικό του εταίρο Π. Καμμένο. Διεκδικεί το χειροκρότημα εκεί που θα του φανεί πιο χρήσιμο για την επόμενη ημέρα.......

ΠΗΓΗ: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ