Βγάλτε από τώρα τον λογαριασμό των φόρων και των εισφορών για το 2019

Στη Βουλή η ρύθμιση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων –Το εργαλείο που υπολογίζει πόσα θα πληρώνουμε από την Πρωτοχρονιά με βάση τα νέα δεδομένα.

Βγάλτε από τώρα τον λογαριασμό των φόρων και των εισφορών για το 2019

Αλλάζουν όλα από την 1/1/2019 για τους αυτοαπασχολούμενους. Τροποποιείται η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, μειώνεται ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών για την κύρια σύνταξη ενώ καθιερώνεται ένα «πάγιο ποσό» για την κάλυψη επικουρικής ασφάλισης αλλά και το εφάπαξ. Στους φόρους δεν (φαίνεται) να αλλάζει κάτι. Έτσι, το 2019, θα είναι έτος… χαρμολύπης για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Από την μία, με την επικείμενη μείωση των συντελεστών υπολογισμού των εισφορών θα φανεί ότι αποφεύγονται τα χειρότερα, από την άλλη όμως, το «καλάθι» των κρατήσεων θα είναι και πάλι πολύ βαρύ όπως προκύπτει και από τους υπολογισμούς που μπορεί να κάνει εύκολα κάποιος από μόνος του με το νέο εργαλείο που δημοσιεύει σήμερα το fpress.gr

Για τους υπολογισμούς, λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα δεδομένα:

  1. Πρώτον το γεγονός ότι από την 1/1/2019 οι ασφαλιστικές εισφορές για την κύρια σύνταξη θα υπολογίζονται και συντελεστή 13,33% και όχι 20% όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
  2. Δεύτερον, το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικούρηση και το εφάπαξ, θα υπολογίζονται στο εξής με το πάγιο ποσό των 64,45 ευρώ το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του κατώτατου μισθού με τον συντελεστή 11%. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί ασφαλιστικές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ. Οπότε, από τη μία είναι καλό ότι επέρχεται σημαντική μείωση (σ.σ με ταυτόχρονη μείωση του ύψους της μελλοντικής επικουρικής σύνταξης βεβαίως), από την άλλη όμως θα προστεθεί άλλο ένα έξοδο στον λογαριασμό τουλάχιστον 150.000 αυτοαπασχολούμενων.
  3. Τρίτον ότι αλλάζει η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Στο εξής, οι συντελεστές (οι νέοι μειωμένοι συντελεστές) θα επιβάλλονται επί του αθροίσματος των καθαρών κερδών συν των ασφαλιστικών εισφορών της προηγούμενης χρονιάς.
  4. Εννοείται ότι τα εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος, σε εισφορά αλληλεγγύης και σε τέλος επιτηδεύματος.

Πώς μπορεί να βγάλει κανείς άκρη με όλα αυτά; Όλες οι αλλαγές και όλες οι παράμετροι που συνθέτουν το κόστος για τον αυτοαπασχολούμενο, ενσωματώνονται στο εργαλείο του fpress.gr. Μπορείτε να σχηματίσετε μια πολύ καλή εικόνα για το τι σας περιμένει, απλώς αναγράφοντας τα «εκτιμώμενα» καθαρά κέρδη του 2018 αλλά και μια ασφαλή πρόβλεψη για τις ασφαλιστικές εισφορές που θα έχουν καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους. Προφανώς, μέχρι να φτάσουμε στην «πικρή αλήθεια» που αποτυπώνει το εργαλείο, θα περάσουν αρκετά στάδια καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές του 2019 θα υπολογιστούν αρχικά ως «προκαταβολή» με βάση τα δηλωθέντα κέρδη του 2017. Αυτό που αποτυπώνει το εργαλείο είναι η «τελική εικόνα» προκειμένου να έχουν και οι ενδιαφερόμενοι μια σαφή εκτίμηση για το τι πραγματικά συμβαίνει με τη δουλειά τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ