Ο προϋπολογισμός της τσέπης μας –Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Τι μας περιμένει το 2019 με βάση το «σενάριο Α» και το «σενάριο Β» του προσχεδίου

Ο προϋπολογισμός της τσέπης μας –Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται τόσο για την εξέλιξη του πρωτογενούς πλεονάσματος όσο για τις συνέπειες που θα έχει η οικονομική πολιτική στην τσέπη του. Μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, μπορεί να σχηματίσει μια πρώτη εικόνα και για το τι τον περιμένει μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και για το τι θα του συμβεί το 2019.

Για το 2018 και τους υπόλοιπους μήνες του έτους, η εικόνα έχει περίπου αποκρυσταλλωθεί. Οι ένστολοι, οι δικαστικοί και οι καθηγητές, θα εισπράξουν τα αναδρομικά τους καθώς έχει ήδη ενσωματωθεί στο κονδύλι των δαπανών ποσό της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Επίσης είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να καταβληθεί και έκτακτο μέρισμα. Η κυβέρνηση δεν θέλησε να «φουσκώσει» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 στα χαρτιά είναι όμως πολύ πιθανό, μέχρι το τέλος του χρόνου να προκύψει αναθεώρηση του στόχου προς τα πάνω. Σε αυτή την περίπτωση, θα καταβληθεί έκτακτο μέρισμα, πιθανότατα με τους ίδιους όρους που δόθηκε και πέρυσι.

Για το 2019, υπάρχουν δύο σενάρια:

  1. Στο βασικό σενάριο, περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων και η ενεργοποίηση των αντίμετρων ενώ δεν υπάρχουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Σε αυτό το ενδεχόμενο κερδισμένοι βγαίνουν:
  • Περίπου 150-200.000 συνταξιούχοι οι οποίοι θα πάρουν αυξήσεις παρά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
  • Περίπου 600.000 νοικοκυριά τα οποία θα λάβουν επίδομα στέγασης ακόμη και αν πληρώνουν στεγαστικό δάνειο και σε κάθε περίπτωση αν πληρώνουν ενοίκιο.
  • Οι γονείς που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση για τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό καθώς προβλέπονται περισσότερες θέσεις.
  • Οι συνταξιούχοι με αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη καθώς προβλέπεται μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

Χαμένοι από την άλλη πλευρά είναι:

  • Περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι που θα υποστούν μείωση έως 18% στο εισόδημά τους
  • Οι επιτηδευματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που θα υποστούν νέα αύξηση ασφαλιστικών εισφορών
  • Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ που θα έχουν νέα μείωση του επιδόματός τους.

Στο δεύτερο σενάριο, αυτό που θέλει να ισχύσει η ελληνική πλευρά, οι συντάξεις δεν μειώνονται οπότε αυτομάτως χάνουν οι λίγοι που θα μπορούσαν να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Χαμένοι θα είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν θα πάρουν επίδομα στέγασης. Επίσης, παραμένουν στη λίστα των χαμένων οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ. Από την άλλοι, κερδισμένοι θα είναι οι πολλοί συνταξιούχοι που δεν θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται έως 18%, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι λόγω της μείωσης του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, οι όποιοι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης και φυσικά περίπου 4500 ειδικοί παιδαγωγοί οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται σήμερα ως συμβασιούχοι. Το κέρδος τους συνίσταται στο ότι θα διοριστούν ως μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ