Γερμανικό «όχι» μπλόκαρε τη δόση των 15 δισ. ευρώ

Λόγω της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Γερμανικό «όχι» μπλόκαρε τη δόση των 15 δισ. ευρώ

Η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Αυγούστου και αφού πρώτα οι εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια.

Βέτο της Γερμανίας μεταθέτει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης της Ελλάδας για αργότερα εξ αφορμής της εξαγγελίας του Αλέξη Τσίπρα για επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup ο επικεφαλής του Συμβουλίου Μάριο Σεντένο είπε πως η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Αυγούστου και αφού πρώτα οι εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια.

«Ελπίζουμε η Ελλάδα να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις επανέλαβε ο Μάριο Σεντένο. Η τελευταία δόση, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα θα εκταμιευτεί τον Αύγουστο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών στις Βρυξέλλες.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σεντένο μαζί με τον Κλάους Ρέγκλινγκ και τον Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι οι 18 χώρες ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία.

«Αναμένω ότι αυτό θα γίνει στις αρχές Αυγούστου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι αυτή είναι η τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο ίδιος μαζί με τον Σεντένο και τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, με την Ελλάδα να είναι ακόμη σε πρόγραμμα. Υπενθύμισε δε ότι το πρόγραμμα λήγει στις 20 Αυγούστου.

«Η Ελλάδα είναι στο δρόμο επιστροφής στην ομαλότητα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, η οποία θα εκταμιευτεί όταν ολοκληρωθεί και η τελευταία έγκριση από εθνικό κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δόση θα καταβληθεί αλλά απλώς θα χρειασθεί λίγο περισσότερο χρόνο» ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως η Γερμανία ζήτησε να υπάρξουν δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατ. ευρώ που θα αντισταθμίσουν τη μη αύξηση του ΦΠΑ προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεσμεύθηκε ότι θα λάβει ισοδύναμα μέτρα.

Σχετικά τόνισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εθνικές διαδικασίες ενώ είπε πως επικυρώθηκε από τις 18 χώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ