Το «εκλογικό παρασκήνιο» της περικοπής των συντάξεων

Ο Αλέξης Τσίπρας «τιμωρεί» την τρίτη ηλικία γιατί δεν τον ψήφισε σε καμία εκλογική αναμέτρηση - Απεναντίας ευνοεί ηλιακές ομάδες που επικράτησε εκλογικά

Το «εκλογικό παρασκήνιο» της περικοπής των συντάξεων

Στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η νέα περικοπή στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Παρά την φιλολογία που έχει αναπτυχθεί και τις δημόσιες συζητήσεις που διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από την ενδεχόμενη αναστολή ή ακόμα και την ακύρωση του συγκεκριμένου μέτρου, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει επιλέξει εδώ και καιρό να μην διεκδικήσει καμία αλλαγή στη συγκεκριμένη συμφωνία. Το Μέγαρο Μαξίμου, με άλλα λόγια, δεν σκοπεύει να σπαταλήσει πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο προκειμένου να γλιτώσει μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων από νέα μείωση στις απολαβές τους με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

 

Ο βασικός λόγος για την επιλογή αυτή είναι καθαρά εκλογικός: Η προσεκτική ανάγνωση των ποιοτικών στοιχείων των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων δείχνει ότι η μάχη για την ψήφο των συνταξιούχων είναι εξαρχής χαμένη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση την οποία κέρδισε με επτά μονάδες διαφορά, στις ηλικίες άνω των 65 φέρεται με βάση τις αναλύσεις πως ηττήθηκε από τη ΝΔ. Πόσο μάλλον στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, όπου οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά διψήφια διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας...

Συνεπώς, η κυβέρνηση προτιμά να διαπραγματευτεί και να διεκδικήσει παροχές και ρυθμίσεις για άλλες ηλικιακές και κοινωνικές κατηγορίες, στις οποίες εκτιμά ότι έχει επιρροή και πως μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το επίδομα στέγασης, το οποίο εκτιμάται από το Υπουργείο Εργασίας ότι θα δοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε πάνω από 1,3 εκατ. ωφελουμένους.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ

Στις τελευταίες κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε με 35,46% έναντι 28,09% της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση την έρευνα της εταιρίας Metron Analysis που δημοσιεύθηκε μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε μεγάλο προβάδισμα στις νεότερες ηλικίες, ενώ η Νέα Δημοκρατία φάνηκε να είναι ανταγωνιστική μόνο στους ηλικιωμένους ψηφοφόρους.

Ειδικότερα, στην κατηγορία 18-24 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε στην κάλπη του Σεπτεμβρίου του 2015 της ΝΔ με 41% έναντι 17%! Στις ηλικίες 25-34 ετών το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 34% έναντι 19% της ΝΔ, ενώ από 35-54 ετών το 36% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και το 26% ΝΔ. Ενώ λοιπόν σε όλες τις παραπάνω ηλικιακές κατηγορίες η ψαλίδα ανοίγει πολύ περισσότερο από το τελικό εθνικό ποσοστό, στους ψηφοφόρους 55 ετών και άνω η ψαλίδα όχι μόνο κλείνει, αλλά η ΝΔ είχε προβάδισμα δύο μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με 37% έναντι 35%.

Στην ίδια ηλικιακή κατηγορία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) συγκέντρωσε - με βάση πάλι την Metron Analysis - ποσοστό 9%. Συνεπώς, σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη συγκέντρωσαν αθροιστικά 34%, στην ηλικιακή ομάδα των 55 ετών και άνω, το αθροιστικό ποσοστό τους ήταν 48%.

Σύμφωνα δε με το exit poll της εταιρίας Kapa Research, η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 «κέρδισε» τον ΣΥΡΙΖΑ στο ηλικιακό γκρουπ των άνω των 65 ετών με διαφορά εννιά μονάδων, 40.9% έναντι 31.7%.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν κατά νου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε προ ημερών ότι «δεν είναι της ώρας αυτά να τα συζητήσουμε», μιλώντας για τις επικείμενες περικοπές στις συντάξεις στην κλειστή συζήτηση με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Υπουργός Οικονομικών δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης επί του θέματος. «Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ώρα για αυτήν τη συζήτηση», είχε πει πριν από ένα μήνα περίπου σε συνέντευξή του στο Κόκκινο. Πρόσθεσε ότι «ούτε εμείς το ζητήσαμε, ούτε κανένας άλλος» να ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου κατά ένα εξάμηνο όπως φημολογείτο, ενώ έδωσε και «ένα δίκιο» στο ΔΝΤ που ζητούσε να δοθεί έμφαση στο κοινωνικό κράτος και όχι στο ύψος των συντάξεων.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ