Ποια επιδόματα βαίνουν προς κατάργηση

Τι ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές

Ποια επιδόματα βαίνουν προς κατάργηση

«Μαχαίρι» στα «κοινωνικά επιδόματα» στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του τρίτου Μνημονίου φαίνεται ότι ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καλείται να εκπληρώσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, πάνω από 90 προαπαιτούμενα, προκειμένου να λάβει τη νέα μνημονιακή δόση από τον ESM.

Προ των πυλών βρίσκεται η αναδιάταξη του χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων, που πρακτικά σημαίνει επιπρόσθετες περικοπές, θα αποτελέσει ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα των διαπραγματεύσεων, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ακανθώδες ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Έτσι, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να περικόψει σημαντικά τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, μεταξύ των οποίων και αυτά που χορηγούνται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, τα επιδόματα αναπηρίας, τις επιδοτήσεις των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς για οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ και τα επιδόματα που δίδονται σε οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού οι οποίες ζουν σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές της χώρας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το οικονομικό επιτελείο θα λάβει την πρώτη εικόνα για τις… διαθέσεις-προθέσεις των δανειστών, κατά τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου τοποθετείται χρονικά η πρώτη συζήτηση-πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης, των εμπλεκομένων πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα έχει δώσει τη δική του κατεύθυνση για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεων των επιδομάτων, σημειώνοντας πως:

* "Οι αρχές σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν τα στεγαστικά, οικογενειακά και στεγαστικά επιδόματα μετατρέποντας τα υπάρχοντα προγράμματα και αναδιανέμοντας τους πόρους προς την κατεύθυνση λιγότερων και καλύτερα στοχευμένων προγραμμάτων (μέχρι τέλος Ιουνίου 2018)".

* "Τα επανασχεδιασμένα προγράμματα θα ενισχυθούν παραπέρα το 2023 σαν μέρος του πακέτου ενίσχυσης της ανάπτυξης" το οποίο θα διαμορφώσει η κυβέρνηση.

* Ενώ εφαρμόζεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, άλλα κοινωνικά επιδόματα "παραμένουν κατακερματισμένα, ελλιπώς σχεδιασμένα και αναποτελεσματικά σε σχέση με τα διεθνή επίπεδα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ