Επιστρέφει εν μέσω θέρους ο εφιάλτης των πλειστηριασμών

Στο «σφυρί» και θέσεις στάθμευσης - Σε αναμμένα κάρβουνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Επιστρέφει εν μέσω θέρους ο εφιάλτης των πλειστηριασμών

Εν μέσω καύσωνα επιστρέφει ο εφιάλτης των πλειστηριασμών για χιλιάδες πολίτες μετά τη λήξη της πολύμηνης αποχής των συμβολαιογράφων.
Οι τράπεζες εμφανίζονται έτοιμες να ενεργοποιήσουν και πάλι το μέτρο των πλειστηριασμών αρχής γενομένης από σήμερα με 5.000 φακέλους, ωστόσο το μεγάλο κύμα αναμένεται από τον Σεπτέμβριο, οπότε εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η ειδική πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Στο… κόκκινο βρίσκονται πάνω από 250.000 δάνεια και οι τράπεζες φαίνεται ότι αλλάζουν πολιτική, περνώντας σε επιθετική γραμμή για τη λύση στο θέμα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι 150.000 δανειολήπτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους τους τελευταίους 8 με 12 μήνες, ενώ υπάρχουν και 100.000 δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν να ρυθμίσουν το δάνειό τους πληρώνοντας ακόμη και μια μικρή δόση.

Τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες θα βγαίνουν στο σφυρί από τις τράπεζες όλο και περισσότερα ακίνητα, δεδομένου ότι αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των πολιτών με «κόκκινα» δάνεια. Η κατάσταση επιδεινώνεται όσο το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις σχεδόν εκμηδενίζεται.

Σημειώνεται ότι η πρώτη κατοικία για όσους δανειολήπτες είναι ενταγμένοι στον νόμο Κατσέλη προστατεύεται από πλειστηριασμό μέχρι τα τέλη του 2017. Από τις αρχές του 2018 η προστασία δεν θα είναι οριζόντια, αλλά κατά περίπτωση, και εφόσον αποδειχθεί ότι ο δανειολήπτης δεν έχει κάνει καταχρηστική άσκηση του νόμου και όντως βρίσκεται σε πλήρη οικονομική αδυναμία.

Έρχονται και οι e- πλειστηριασμοί

Οι τράπεζες, πλέον, θα μπορούν να παρακάμπτουν τις αντιδράσεις των πολιτών και των οργανώσεων αφού οι πλειστηριασμοί θα γίνονται γρήγορα αλλά και... ηλεκτρονικά.

Ουσιαστικά οι πλειστηριασμοί θα γίνονται ηλεκτρονικά με το πάτημα ενός κουμπιού, αφού όλες οι αιτήσεις, προσφορές, εγγυητικές επιστολές κλπ θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, με τη σχετική διαδικασία πλειοδοσίας να διεξάγεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία κανενός από τους εμπλεκόμενους. Αυτό σημαίνει πως στους πλειστηριασμούς θα μπορούν να συμμετέχουν και ενδιαφερόμενοι από το εξωτερικό.

Και θέσεις παρκινγκ στο «σφυρί»

Πωλητήριο σε οικιστικά, επαγγελματικά ακίνητα και εκτάσεις γης που ανήκουν στην ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. βάζει η Alpha Αστικά Ακίνητα, ως ειδική εκκαθαρίστρια. Ειδικότερα, αναζητούνται αγοραστές για διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, καταστήματα και αποθήκες στον Δήμο Ζωγράφου, θέσεις στάθμευσης, οριζόντιες ιδιοκτησίες στη Νέα Κηφισιά, αγροτική έκταση στην Καρδίτσα και αγρόκτημα στην Κέρκυρα. Μένει να φανεί εάν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον έως τις 12 Ιουλίου, οπότε ολοκληρώνεται η ημερομηνία υποβολής προσφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ