Το παρασκήνιο της έλευσης Λεμέρ στην Αθήνα

Το παρασκήνιο της έλευσης Λεμέρ στην Αθήνα

Μετά το θρίαμβο Μακρόν στον πρώτο γύρο των εκλογών και με ανανεωμένη εντολή ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στην Αθήνα.

Η επίσκεψη του κ. Λεμέρ, λίγα 24ωρα πριν από το Eurogroup της Πέμπτης, θεωρείται σημαντική και καταδεικνύει του πανίσχυρου πλέον νέου προέδρου της, να σηματοδοτήσει δυναμικά τη θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Ο σκοπός του Λεμέρ είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup σχετικά με «την αποδέσμευση κεφαλαίων τα οποία θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τηρήσει τις προθεσμίες της», αλλά επίσης «πάνω στις μεγάλες αρχές μιας αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους», ανέφερε το περιβάλλον του.

Ο Λεμέρ υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της γαλλικής Δεξιάς, με σπουδές στα οικονομικά και τη γαλλική γλώσσα, πρώην υπουργός του συντηρητικού κόμματος. Την πολιτική του καριέρα την ξεκίνησε ως διευθυντής του γραφείου του δεξιού πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπάν και στη συνέχεια εξελέγη βουλευτής με το συντηρητικό κόμμα. έγινε υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (2008) και υπουργός Γεωργίας όταν πρωθυπουργός ήταν ο Φρανσουά Φιγιόν. Το 2014 διεκδίκησε την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος, απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί, αλλά απέτυχε. Σήμερα γίνεται υπουργός Οικονομίας στην πρώτη κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ, με απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο «απεσταλμένος» του Μανουέλ Μακρόν θα κομίσει μια πρόταση για ελάφρυνση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, -όταν η ελληνική οικονομία θα έχει θετική και ανοδική πορεία το χρέος να αποπληρώνεται κανονικά, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρχουν «εργαλεία» όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής.

Την πρόταση αυτή έχει ήδη συζητήσει ο Γάλλος αξιωματούχος με αρκετούς από τους εμπλεκόμενους στο «ελληνικό δράμα» καθώς τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκε διαδοχικά στο Παρίσι με τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ, τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πεντοάν.

Η κυβέρνηση συζητά και μελετά και την πρόταση της Κομισιόν την οποία εμφανίζεται να αποδέχεται κατ αρχήν και ο Β. Σόιμπλε και η οποία στηρίζεται στις αναπτυξιακές δράσεις με «αιμοδότηση» από την Αναπτυξιακή Ευρωπαϊκή Τράπεζα και την Επενδυτική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ