«Απόβαση» πετρελαϊκών κολοσσών σε Ιόνιο και Κρήτη
Την προσεχή Πέμπτη 25 Μαΐου θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την παραχώρηση των περιοχών της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, Άρτας - Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας για έρευνες υδρογονανθράκων, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τις συμβάσεις θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΠΕ, Γρηγόρη Στεργιούλη, για τις περιοχές της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Άρτας - Πρέβεζας, ενώ για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας η σύμβαση θα υπογραφεί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Oil & Gas, Μαθιό Ρήγα.
Το θετικό επενδυτικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ενισχύεται και από την έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει τελευταία η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων η οποία προχωρά σε νέες σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Άλλωστε σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες ΕΛΠΕ-Edison, στα Ιωάννινα με τις Repsol-Energean και το Κατάκολο (Energean).
Πρώτη στη «λίστα» του ενδιαφέροντος της ExxonMobil φαίνεται να είναι η περιοχή της Κρήτης και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 2014 εξαγόρασε τα σεισμικά δεδομένα από τη νορβηγική PGS. Με το ενδιαφέρον της ExxonMobil για την υποθαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, αλλά και άλλων μεγάλων πολυεθνικών, συνδέεται και η συμφωνία της ΕΔΕΥ με την PGS για νέες συμπληρωματικές έρευνες στην περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης, με στόχο να εμπλουτιστούν τα προ πενταετίας σεισμικά δεδομένα. ΕΛΠΕ και ΕxxonMobil φέρονται μάλιστα να διεκδικούν την περιοχή της Κρήτης με τις εξπρές διαδικασίες που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.
Οι στόχοι των ΕΛΠΕ
Τρεις στόχους βάζει η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων μετά τη νέα ιστορική επίδοση που κατέγραψε στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους.
Ο πρώτος είναι η περαιτέρω μείωση του δανεισμού μέχρι το τέλος του χρόνου, ο δεύτερος η δρομολόγηση επενδύσεων ύψους 1 δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία και ο τρίτος η αποκόμιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αξίας από τη συμμετοχή του ομίλου στον ΔΕΣΦΑ.
Πρώτιστος στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι αυξημένες ταμειακές ροές, να μειωθεί κατά 100 εκατ. ευρώ ο δανεισμός μέχρι το τέλος του χρόνου. Πληροφορίες θέλουν αυτός ο στόχος να επιτυγχάνεται και νωρίτερα από τον Δεκέμβριο. Ηδη η εταιρεία μετά και την πρόσφατη επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου μείωσε τον καθαρό δανεισμό στα περίπου 1,8 δισ. από 2,5 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του έτους.