"Φούσκα" τα δισ. της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανεργία

"Φούσκα" τα δισ. της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανεργία
Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», δεν αφορά τη δημιουργία 450.000 θέσεων εργασίας τριετούς διάρκειας, αλλά τη χρηματοδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ανέργων. Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί πρώιμη τη συζήτηση για την οποία, ούτως ή άλλως, θέτει δύο προϋποθέσεις.

Πρώτον, δεν συζητεί τα επόμενα βήματα προτού ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, διότι θα πρέπει να γνωρίζει επακριβώς τον δημοσιονομικό χώρο της Ελλάδας προτού επεξεργαστεί την παροχή ενός δανείου, το οποίο θα αυξήσει περαιτέρω το ελληνικό χρέος.

Δεύτερον, θεωρεί απαραίτητη τη συγκατάθεση των τεσσάρων θεσμών που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και μάλιστα επικαλείται τη στενή συνεργασία της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Οι όροι χρηματοδότησης

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ν», ένα ενδεχόμενο δάνειο προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης, από την πλευρά της Παγκόσμιας Τράπεζας, το πιθανότερο είναι ότι θα αφορά εκατομμύρια παρά δισεκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει μπει ακόμη σε νούμερα με την ελληνική κυβέρνηση γιατί άλλωστε θεωρεί πρόωρη τη συζήτηση.

Εφόσον το αίτημα της κυβέρνησης μετουσιωθεί σε πράξη, το δάνειο δεν θα έχει τον χαρακτήρα απευθείας χρηματοδότησης εργατικών εισφορών ή μισθών, αλλά προγραμμάτων κατάρτισης δυνητικών εργαζομένων, με στόχο τη βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο ενός αντίστοιχου δανείου, πιθανότατα θα κυμανθεί λίγο κάτω από το επιτόκιο της αγοράς και σαφώς πάνω από το επιτόκιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης.

Απαραίτητη η συμφωνία με τους θεσμούς

Ο Dirk Reinermann, διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νότια Ευρώπη, δηλώνει στη «Ν»: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Παγκόσμια Τράπεζα τεχνική βοήθεια και χρηματοδότηση για την επίτευξη προόδου στον τομέα της απασχόλησης. Ως μέρος της εν εξελίξει τεχνικής μας βοήθειας, ομάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας εργάζεται με την κυβέρνηση πάνω στον τεχνικό σχεδιασμό ενός προγράμματος που θα μπορούσε να βελτιώσει τις ευκαιρίες για απασχόληση των μακροχρόνια ανέργων, ιδίως των νέων ανθρώπων. Προτού συζητήσουμε τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ελληνική κυβέρνηση έχει υπ’ όψιν ότι χρειάζεται να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της στο δημοσιονομικό σκέλος, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Επίσης, όπως προβλέπει η διαδικασία της Παγκόσμιας Τράπεζας, οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρηματοδότηση υπόκειται στην έγκριση του διοικητικού συμβουλίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ