Λεφτά (για τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου) δεν υπάρχουν
Η αδυναμία αποτυπώθηκε στα στοιχεία για τις καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση που ανακοινώθηκαν χθες από την Τράπεζα της Ελλάδας. Στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, διατέθηκαν μόλις 78 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου κατά τον μήνα Ιανουάριο και σε αυτά αποτυπώθηκε αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Η αυξητική πορεία, αναμένεται να αποτυπωθεί και στα στοιχεία του Φεβρουαρίου καθώς όπως προκύπτει από την Τράπεζα της Ελλάδας, ο λογαριασμός του υπουργείου Οικονομικών για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πλέον άδειος.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστήριζαν ότι βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, η επόμενη δόση από τον ESM με στόχο την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κανονικά θα έπρεπε να αποδεσμευτεί μέσα στον Μάρτιο καθώς η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει την προϋπόθεση για διάθεση του 80% της προηγούμενης δόσης με στόχο την αποπληρωμή οφειλών. Φαίνεται όμως ότι οι δανειστές θα «ενώσουν» τη δόση για την αποπληρωμή χρεών του δημοσίου (σ.σ τουλάχιστον 1,8 δις. ευρώ αν και λόγο της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις το ποσό μπορεί να αυξηθεί) με το δάνειο για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε πλεόνασμα 1,592 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 429 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι στο φετινό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης, προσμετρήθηκαν και τα περίπου 2. Δις. ευρώ που αφορούν στην πώληση της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα (σ.σ αυτά τα δύο δις. ευρώ διατέθηκαν από την Εθνική για την αποπληρωμή δανείου προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης).
Κατά το πρώτο δίμηνο, , τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 7,563 δισ. ευρώ, από 7.585 δις. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 78 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 7,701 δισ. ευρώ, από 7,779 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016. Το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 1,109 δις. ευρώ αλλά ήταν αισθητά μειωμένο σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα κρατικού προϋπολογισμού του πρώτου διμήνου του 2016 (σ.σ 2,086 δις. ευρώ). Η σοβαρή επιδείνωση σε σχέση με πέρυσι, παρατηρήθηκε κυρίως τον Φεβρουάριο καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε από τα 1,7 δις. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016, στα 861 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2017.