Δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου για να κλείσει η αξιολόγηση

Δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου για να κλείσει η αξιολόγηση
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δεύτερη επιστολή, μία μέρα μετά την πρώτη επιστολή που αποτελούσε απλά μια ενημέρωση ότι θα προσέλθει στο Eurogroup με συγκεκριμένες θέσεις, αναφέρεται σε αυτές.

Σύμφωνα με την Καθημερινή αυτές είναι:

1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.

2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Η πρόταση αυτή σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο αποτελεί μόνο ένα καλό σημείο εκκίνησης και σίγουρα όχι ένα «σημείο προσγείωσης» όπως ανέφερε χαρακτηριστική σε ενημέρωση των δημοσιογράφων χθες στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ