ΔΝΤ: Το χρέος δεν είναι βιώσιμο ακόμα και αν πιαστούν πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία

ΔΝΤ: Το χρέος δεν είναι βιώσιμο ακόμα και αν πιαστούν πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία
Περισσότερο μπλέκουν το κουβάρι της διαπραγμάτευσης και σφίγγουν τη μέγγενη της διαφωνίας ΔΝΤ-Σόιμπλε στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, οι διασταυρωμένες πληροφορίες που θέλουν το Ταμείο στην επικείμενη έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να επιμένει ότι δεν είναι βιώσιμο, ακόμα και αν πιαστούν πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία.

Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές, στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στις 6 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, θα σημειώνεται ότι το χρέος της Ελλάδας δεν γίνεται να χαρακτηριστεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί η σκληρή γραμμή Σόιμπλε για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση του ΔΝΤ μάλλον επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι το Ταμείο προετοιμάζει την αποχώρησή του από το ελληνικό πρόγραμμα, αφού η συμμετοχή του προϋποθέτει την παραδοχή από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλούν οι αλλεπάλληλες διαρροές, ακόμα και τις τελευταίες ώρες, υψηλόβαθμων στελεχών των Βρυξελλών, ή πριν λίγες μέρες και της ίδιας της Λαγκάρντ, ότι η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Είναι προφανές ότι οι λίγο πριν το σημερινό Eurogroup οι επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με εκπροσώπους των θεσμών και με τον Σόιμπλε, αποκτούν ιδιαίτερο βάρος υπό το πρίσμα των πιο πάνω δεδομένων. Θυμίζουμε ότι η έκθεση του ΔΝΤ θα παρουσιαστεί στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ το κρίσιμο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 20 Φεβρουαρίου. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι πλέον είναι προφανές ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υποτιθέμενες κωλυσιεργίες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αλλά αντίθετα οφείλεται στην πολιτική διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, σημειώνουν με νόημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ