Μέρκελ: Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρείς θεσμούς και το Eurogroup

Μέρκελ: Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρείς θεσμούς και το Eurogroup
«Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν στενές σχέσεις» είπε αρχικά η κ. Άνγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.

«Θα ασχοληθούμε σήμερα με τα ζητήματα του προσφυγικού, γιατί η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα, έχει πολλά θαλάσσια σύνορα. Η συμφωνία με την Τουρκία λειτουργεί, όμως κάποια στιγμή ήρθαν 400.000 πρόσφυγες.Η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί σε τεράστιο βαθμό. Υποστηρίζουμε μια δίκαιη κατανομή προσφύγων στην ΕΕ, δεν μπορεί να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην μοίρα της. Η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι καλή διαδικασία για να καταπολεμηθεί το δουλεμπόριο», είπε και πρόσθεσε: «Θα ασχοληθούμε και με το Κυπριακό».

«Τέλος θα μιλήσουμε και για τη δύσκολη φάση των διαπραγματεύσεων», όμως επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος ότι «εδώ δεν λαμβάνονται αποφάσεις.Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρείς θεσμούς και το Eurogroup. Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά είναι πάντα ειλικρινείς».

Στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους. Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που δοκιμάζει τις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις: οικονομία, ασφάλεια, μετανάστευση».

«Η περίοδος απαιτεί καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των εταίρων. Κοινός μας στόχος ο απεγκλωβισμός από τις πολλαπλές κρίσεις και το να σφυρηλατήσουμε το νέο όραμα για την Ευρώπη. Κοινή απειλή είναι η άνοδος των ακροδεξιών στην Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις δημοκρατικές δυνάμεις», τόνισε ο πρωθυπουρργός Αλέξης Τσίπρας. «Θα συζητήσουμε και για τις δυσκολίες με την Τουρκία μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα του Ιουλίου. Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων της», προσέθεσε.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα θα διαμορφωθεί ως εξής (οι αναγραφόμενες ώρες είναι σε ώρα Κεντρικής Ευρώπης):

  • 12:30-12:45 Κοινές δηλώσεις με την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ
  • 12:45-13:45 Γεύμα εργασίας με την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ
  • 15:00-16.00 Συνάντηση με τον αντικαγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στα Γραφεία του SPD
  • 16:45-17.30 Συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος των Πρασίνων.

Τσίπρας: Αντιδημοκρατική η επιμονή του ΔΝΤ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μια μέρα πριν από τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ένιωσε την ανάγκη να εξηγήσει για άλλη μια φορά τα δικαίωμά του να μοιράσει την υπέρβαση του πλεονάσματος και ταυτόχρονα να στείλει για άλλη μια φορά το μήνυμά του προς το ΔΝΤ για μείωση των πλεονασμάτων και όχι για αύξηση των μέτρων.

«Η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία του 2015, είπε χθες ο Πρωθυπουργός. Είχαμε υπεραπόδοση των εσόδων ενώ η ανεργία έχει μειωθεί στο 22,5% σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ όπως πρόσθεσε, η οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης, παρά τις προβλέψεις.
Σ΄αυτή τη φάση που η οικονομία ανακάμπτει και η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης και αυτή η σταθερότητα. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να επαναφέρουν το διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρώπης. Προγράμματα λιτότητας μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Η επιμονή του ΔΝΤ για μέτρα μετά το 2019 είναι μια αντιδημοκρατική επιμονή που στηρίζεται σε υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. Κανένα κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να δεχθεί τέτοιο πρόγραμμα και να ψηφίσει μέτρα για μετά από τρία χρόνια. Αν όμως το Ταμείο είναι βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους, θα ήταν προτιμότερο να πιέζει προς τους ευρωπαϊκούς θεσμού και όχι προς την Ελλάδα ώστε οι στόχοι των πλεονασμάτων να μειωθούν. Να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και κομμάτι του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σχετικά με την απόφαση για μοίρασμα της υπάρβασης του πλεονάσματος, σημείωσε, «Θέλω να τονίσω ότι τα έκτακτα μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και νησιώτες δεν θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα, δεν έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση. Είναι απόφαση εφάπαξ, την πήραμε τώρα που είχαμε υπεραπόδοση έναντι στόχων. Είναι ελάχιστη υποχρέωσή μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ