Στο Eurogroup της Δευτέρας η πρόταση του ESM για το χρέος

Στο Eurogroup της Δευτέρας η πρόταση του ESM για το χρέος
Η δέσμη μέτρων που πρόκειται να προτείνει ο ESM στο Eurogroup της Δευτέρας, προκειμένου να μειωθεί το ύψους του ελληνικιού χρέους, φαίνεται πως βρίσκουν σύμφωνο - κατ αρχήν - το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt.

Η γερμανική εφημερίδα, αναφέρεται στις συγκεκριμένες προτάσεις που το απόγευμα είδαν το φως της δημοσιότητας στη «Wall Street Journal», οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί το χρέος κατά 21,8% του ΑΕΠ έως το 2060 και τονίζει ότι «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τάσσεται, κατ' αρχήν, υπέρ αυτής της λύσης».

Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, με πηγές της WSJ να προβλέπουν ωστόσο ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν το «πράσινο φως».

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο του ESM που φέρει ημερομηνία 25 Νοεμβρίου και επικαλείται η Wall Street Journal, τα μέτρα που θα προταθούν περιλαμβάνουν επέκταση ωριμάνσεων για κάποια χρεόγραφα και «κλείδωμα» επιτοκίου για ορισμένα από τα δάνεια της Ελλάδας, προκειμένου η χώρα να προστατευθεί από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Μάιο, το 2060 προβλέπεται ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα είναι 104,9%, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές στο πλαίσιο του Προγράμματος που εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μηχανισμού, πρόκειται για έγγραφο εργασίας που κατήρτισε ο ESM, μετά την εντολή που έλαβε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 25 Μαΐου, να σχεδιάσει μια πρώτη δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ESM υποτίθεται ότι θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του ελληνικού Προγράμματος, στα μέσα του 2018.

Τυχόν πιο μακροπρόθεσμα μέτρα θα ληφθούν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προθέσεις, μόνον εφόσον είναι απαραίτητο και θα αποφασιστούν μετά το τέλος του Προγράμματος.

Τι προτείνει αναλυτικά ο ESM

O ESM προτείνει τρεις δέσμες βραχυπρόθεσμων μέτρων με σημαντικότερο το «κλείδωμα» του επιτοκίου που πληρώνει η Ελλάδα για τρέχοντα, αλλά και μελλοντικά, δάνεια, προστατεύοντας τη χώρα από την πληρωμή υψηλότερων επιτοκίων στο μέλλον.

Προβλέπεται επίσης η ανταλλαγή των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου που βρίσκονται στην κατοχή των ελληνικών τραπεζών μετά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους με ομόλογα σταθερού επιτοκίου και τη χρήση interest-rate swaps για να φιξαριστούν οι πληρωμές της χώρας για κάποια δάνεια του ESM, καθώς και κάποιες μελλοντικές εκταμιέσεις προς την Ελλάδα με τη μορφή δανείων σταθερού επιτοκίου.

Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση της ωρίμανσης κάποιων δανείων στα 32,5 χρόνια από τα 28,3 χρόνια.

Πάντως ο ESM προειδοποιεί ότι η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αγορές.

Εάν εγκριθούν, τα σχέδια του ESM θα εφαρμοστούν άμεσα και έως το τέλος του Μνημονίου, στα μέσα του 2018.

Ενα ακόμη μέτρο θα είναι η άρση του προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια της το 2017, σχετικά με στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση του προστίμου από το 2018 και έπειτα θα εξεταστεί στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ