Χωρίς συμφωνία αναμένεται το EuroWorking Group

Χωρίς συμφωνία αναμένεται το EuroWorking Group
Στο σημερινό EuroWorking Group δεν διαφαίνεται συμφωνία, αλλά η Αθήνα προσδοκά σε ένα βήμα προσέγγισης, προκειμένου να επέλθει συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου και να ανοίξει ο δρόμος για τη διευθέτηση του χρέους.

Στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης δεν «γεφυρώθηκε» το χάσμα, αφού οι θεσμοί -και κυρίως το ΔΝΤ- κράτησαν σκληρή στάση για τρία μεγάλα «αγκάθια»: το εργασιακό, το δημοσιονομικό και τα θέματα της ενέργειας. Εντούτοις, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, εξακολουθεί να θεωρεί απολύτως εφικτό το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, διάσταση απόψεων υπάρχει και εντός της κυβέρνησης για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ έχει αλλάξει πολλές φορές την άποψή του. Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε αν θέλουν να είναι εντός ή εκτός. Νομίζω ότι θέλουν να συμμετάσχουν και εμείς τους θέλουμε εντός» δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και χωρίς το ΔΝΤ».

Όλα αυτά, την ώρα που οι θεσμοί συνεχίζουν να ζητούν περικοπή φοροαπαλλαγών. Πρώτα «στην κλίνη του Προκρούστη» μπαίνουν τέσσερα επιδόματα, για να εξοικονομηθούν 180 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ζητούν κόψιμο στις ιατρικές δαπάνες που δηλώνονται, στην ειδική φορολόγηση των ναυτικών, στο εναπομείναν επίδομα θέρμανσης, αλλά ζητούν και την κατάργηση της μηνιαίας παρακράτησης των μισθωτών, που σήμερα είναι 1,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ