Ντομπρόβσκις: Υπάρχουν καλές ειδήσεις από την Ελλάδα

Ντομπρόβσκις: Υπάρχουν καλές ειδήσεις από την Ελλάδα
Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα έθεσε ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτιμώντας ότι το 2016 η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Από την Ελλάδα «υπάρχουν καλές ειδήσεις» ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschafts Woche για να προσθέσει: «Στο δεύτερο τετράμηνο του τρέχοντος έτους άρχισε να αναπτύσσεται και πάλι. Αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Πιστεύουμε ότι το 2016 η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο τού προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,5% του ΑΕΠ της».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πάντως ότι η είσπραξη των φόρων «είναι ένα από τα προβλήματα», αλλά, όπως σημείωσε, «παρέχουμε τεχνική βοήθεια».

Αναφορικά με την παραμονή ή μη του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα απάντησε: «Εργαζόμαστε ώστε να παραμείνει. Περισσότερα θα ξέρουμε όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέxοντος προγράμματος, κάτι το οποίο θα γίνει αυτό το φθινόπωρο. Οι προγνώσεις όμως είναι δύσκολες.

Η προηγούμενη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου και παρατάθηκε έως τον Ιούνιο».

O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απείλησε εμμέσως με κυρώσεις τις χώρες, οι οποίες δημιουργούν ελλείμματα, δηλαδή την Ισπανία και την Πορτογαλία: «Υπάρχουν δύο ειδών κυρώσεις, η μία είναι τα πρόστιμα και η άλλη η αναστολή χρηματoδότησης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε.. Για το δεύτερο δεν έχει λεχθεί ακόμα η τελευταία λέξη. Οι συζητήσεις μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίζονται».

Ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης. «Ο πρώτοι δύο πυλώνες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (ΕΜΕ) υφίστανται ήδη. Εχουμε ήδη προτείνει έναν τρίτο πυλώνα, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ), υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα», ανέφερε.

Δήλωσε παράλληλα πως θέλει να διευκολύνει τα δάνεια για επενδύσεις. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει, για τον ερχόμενο Μάρτιο, μια λευκή βίβλο με τα περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Ένα μέρος θα αφορά τον Μηχανισμό Σταθερότητας. Μια δυνατότητα θα ήταν να δίνονται δάνεια για να τονωθούν οι επενδύσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αποφεύγονται περιορισμοί στον δανεισμό οι οποίο αποδυναμώνουν την ανάπτυξη» υποστήριξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ