Τόμσεν: Επαναφέρει ζήτημα ασφαλιστικού και φορολογικού

Τόμσεν: Επαναφέρει ζήτημα ασφαλιστικού και φορολογικού
Θα στηρίξουμε πρόγραμμα με 1,5% πρωτογενή πλεονάσματα

Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο έδωσε ο Πόλ Τόμσεν επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ επαναφέροντας ουσιαστικά ζήτημα ασφαλιστικού και φορολογικού στην Ελλάδα.

Υπάρχουν ελλείμματα στον ασφαλιστικό τομέα αλλά και στο φορολογικό όπου εξαιρούνται σημαντικά τμήματα του πληθυσμού, ως 60% (αφορολόγητο) είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν.

Παράλληλα επανέλαβε ότι το ΔΝτ μπορεί να στηρίξει πρόγραμμα που έχει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ και πρόσθεσε πως «αν ΕΕ και Ελλάδα θέλουν ένα πρόγραμμα με διαφορετικούς στόχους πρέπει να δούμε πως βγαίνει. Πρέπει να δούμε τις μεταρρυθμίσεις που το εξασφαλίζουν».

Ο Πολ Τόμσεν αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως στα όσα υποστήριξε χθες ο Β. Σόιμπλε (σ.σ. το χρέος δεν είναι πρόβλημα).

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τις προσωπικές του θέσεις αναφορικά με την στάση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αλλά ξεκαθάρισε ότι οι εσωτερικές συνομιλίες «δεν γίνονται με αποστολές επιστολών».

Για την Ευρωζώνη είπε ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης συνεχίζεται αλλά παράλληλα για τουλάχιστον 10 κράτη η ανεργία παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που ήταν προ κρίσης.

Το Brexit και το προσφυγικό συνιστούν καθοδικά ρίσκα για την ευρωζώνη, όπως είπε. Η ΕΚΤ κάνει το σωστό, υπάρχει δυνατότητα να κάνει περισσότερα αν αυτό χρειαστεί.

Αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική σημείωσε ότι είναι ελαφρά επεκτατική, ενώ για το 2017 αναμένεται να είναι ουδέτερη.

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα στάθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει σε κάποιες χώρες με τα «μη εξυπηρετούμενα» δάνεια και ζήτησε φιλόδοξους στόχους για τη μείωσή τους σε βάθος χρόνου.

ΤΟ "ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ" ΤΟΥ ΤΟΜΣΕΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΠΕΝΔΥΣΗ"

Οι συγκεκριμένες σκέψεις είχαν εκδηλωθεί και στο παρελθόν. Μάλιστα,σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχε φιλοξενήσει, στο παρελθόν,η εφημερίδα «Επένδυση», τόσο ο Πολ Τόμσεν όσο και τεχνοκράτες του Ταμείου είχαν και εκείνη την εποχήεισηγηθεί«Βελούδινο διαζύγιο» του ΔΝΤ με την Ελλάδα.

«Το ΔΝΤ δεν πρέπει να δώσει νέο δάνειο, αλλά να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα», ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα, η εισήγηση του ισχυρού άνδρα του Ταμείου.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Τόμσεν φερόταν να επιμένει στην αποχώρηση του ΔΝΤ, καθώς, κατά την άποψή του, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό του Ταμείου για τη συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης.

Το δημοσίευμα σημείωνε ότι την ίδια άποψη με τον Πολ Τόμσεν -ουσιαστικά για έλλειψη ιδιοκτησίας- έχουν και πολλοί από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα, οι οποίοι προτείναν ένα «βελούδινο διαζύγιο» με την Αθήνα, με τρόπο που θα επιτρέπει στο Ταμείο να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς να συμμετέχει με νέο δάνειο στο πρόγραμμα στήριξης.

Στο δημοσίευμα γινόταν αναφορά, μεταξύ άλλων, και στις πολιτικές πιέσεις που είχαν ασκηθεί από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και από τις ΗΠΑ, προς την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ